Összes oldalmegjelenítés

2018. szeptember 7., péntek

Gyógynövény-séta Ócsán

A Duna-Ipoly Nemzeti Park programjai között szereplő ócsai gyógynövénytúrára már rég szerettünk volna eljutni, de sose sikerült, mindig betelt már a létszám... na de most!
Egy pici időutazás: a nádfedeles műemlék parasztházak között látszik a csodálatos, román stílusban épített ócsai templom
Furcsa, ólmos-zöldes égbolt, párás távlatok... már reggel látszik, hogy érik valami a légkörben. De ahogy kiteljesedik a délelőtt, kikékül az ég, és "szokványos" nyár végi szombat kerekedik, mire kiérünk Ócsára.
A Tájházban szívesen fogadnak, a fekete macska incselkedve törleszkedik, magasba emelve kígyózó farkát, láthatóan szabad bejárása van mindenhová. Végignézzük a régi tárgyakat, miközben összegyűlik a társaság. Aztán indulás ki, a "prérire". Ami nem megy könnyen, mert az érdekes gyógynövények mindjárt itt vannak, még ki se értünk a településről... Az út szélén fűzfák, nyírek, vadgesztenye. Mind-mind gyógyhatású anyagokat rejt, kéreg, levél, nedv, termés...
Térfigyelő- és hangos riasztó rendszer Ócsán
Megtudjuk, mire jó a vadgesztenye (visszerek), hogyan kell csapolni a nyírfanedvet (és hol beszerezhető a legolcsóbban, ha nincsen nyírfánk). A vadgesztenyefán néhány kései virág, alatta elhullatott szirmok az avar és a tüskés gombócok között... kézbe veszek egyet, fényes, barna, furcsán selymes tapintású. Érezni benne az életet.
Tavasz az őszben: vadgesztenye (Aesculus hippocastanum)
De a cserjék, alacsonyabb növésű fajok közt is vannak érdekesek... íme, a bodza, most bogyókat ringat... de máris elhatározom, hogyan fogok majd tavasszal bodzamézet készíteni, a friss virágból. A kerítéseken vadon tekergőzik a komló, aminek termésével nyugtató illatpárnát lehet megtölteni...
Felfutó komló - Humulus lupulus
Némely hasznos növényi részt hideg vízben áztatni kell némelyiket forrázni, némelyiket főzni... van, amit szárítani lehet, van, ami frissen jobb... Nicsak, itt a fák alatt, az árok szélén is akad pár érdekesség. Például a lándzsás útifű. Megtudom, hogy régen mit jelentett, ha valakinek "útilaput kötöttek a talpára", szó szerint! De akad itt csabaíre vérfű, pitypang, és zsenge, salátába való kövér porcsin is.
Be vagyunk poloskázva...
Még a sok problémát okozó adventív növényekben is lehetnek hasznos hatóanyagok. Megszemléljük a faluszélen igencsak burjánzó kanadai aranyvesszőt - alatta, föld alatt szivárgó vizeket sejtetve, fekete nadálytő bújik meg, és megtapogatunk egy szép szál, lila virágokat dajkáló ördögcérnát, egyenesen Kínából. De itt nő a rengeteg vitát keltő selyemkóró és a parlagfű is. Amott egy csoport igazán szépen fejlett fekete üröm - ami alkalmat kínál a veszedelmes ürmösbor (abszint) emlegetésére.
Végre ez a faj is lencsevégen! Szúrós csorbóka - Sonchus asper
Apró, jelentéktelen kis virág... ez a vasfű. A fotók alapján mennyivel nagyobbnak, látványosabbnak gondolná az ember. Megint csak egy "varázsos" növény, és mennyi mindenre jó! A kiszáradt, lábon maradt kukoricaszárak közt rózsaszín virágú lednek tekereg, kövér szöcskék ugranak lomhán odébb. Felettünk gyurgyalag-csapat repül örvénylő körökben, gyülekeznek, készülnek a hosszú útra. Piroslik már a veresgyűrű som levele is.
Ázsiai vendég: közönséges ördögcérna - Lycium barbarum
Kiérünk a rétre, amit természetvédelmi terület tábla is jelez. Egészen más világ: eltűntek az "özönfajok", itt találjuk a védelmet érdemlő ritkaságokat. Ilyen helyen persze gyógynövényt sem gyűjt a rendes ember, hiszen maga a terület védett. Megtudjuk, hogy nem védett helyeken, nem védett növényeket sem illik megtépázni: csak egy-egy levelet, hajtást "kérjünk el" egy-egy növénytől. Tetszik ez a hozzáállás.
Az első pillantásra egyszínű zöld rét egy gondosabb rápillantásra színek szivárványává bomlik. Sárga szarvaskerep, liláskék zsálya, halványlila őszi kikerics pettyezi, hímezi ki a zöldet. De vannak más színek is: a lehetetlenül rózsaszín sziki cickafark, ami népes atyafiságának egyetlen tagja, mely nem tartalmaz hatóanyagot... és a sötét, borvörös őszi vérfű, dióízű leveleivel.
Amerikából jöttem... Kanadai aranyvessző - Solidago canadensis
A távolban már esősávok csíkozzák az eget, toronymagas zivatarfelhő emelkedik a Nap elé. Megdörren az ég, de egyébként is két órája járjuk már a "csodanövények" iskolájának ösvényét... ideje visszafordulni. A templomtorony látszik, utat mutat a fák koronája felett. Akármeddig elhallgatnám még a növény-meséket...
Last minute virág. Fekete nadálytő - Symphytum officinale

Őszi kikerics - Colchicum autumnale

Őszi kikerics - Colchicum autumnale

Őszi vértő - Sanguisorba officinalis

Sziki cickafark - Achillea asplenifolia

Gyógynövényeket tanulmányozva...

Látszólag nincsen itt virág... pedig lenyűgöző a fajgazdagság, köztük sok a gyógyhatású növény is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.