Összes oldalmegjelenítés

2013. november 4., hétfő

Urbánus flóra: egy budai buszmegálló virágai novemberben

Azért nem csak ritka orchideákból áll a világ. Vannak egészen elterjedt, gyomnak nevezett növényfajok is, amelyekért semeddig sem kell menni. Az alábbi képek egy budai buszmegálló körüli pár négyzetméteren készültek (sok szép képet köszönhetek a tömegközlekedés anomáliáinak). Enyhe ez a november eleje, és régen kaszálták a megálló környékét. Több, mint húszféle virágzó növényt találtam pár négyzetméteren. A várakozás lehetőséget adott egy kis botanizálásra, és elmélkedésre arról, hogy mi is az a GYOM?

Fehér mécsvirág - Melandrium album

A "gyom" nem botanikai, hanem agrár fogalom.
Lássuk a Wikipédia elbűvölően személyes hangú definícióját: "gyom (dudva, gaz): olyan növények gyűjtőneve, amelyek jelenléte megművelt termőföldön, virágoskertben, konyhakertben, pázsiton nem kívánatos. ... A kívánatosság hiányának lehet több oka is: lehet, hogy a növény egyszerűen csúnya. Az is lehet, hogy tolakodó magatartásával, árnyékával elnyomja a kívánatosabb, hasznosabb vagy szebb növényeket, azoktól elvonja az öntözővizet, táplálékot. A gyomok rejthetnek kórokozókat, tüskéjük, nedvük lehet mérgező vagy irritáló, magházuk az öltözethez ragadva... azt elcsúfíthatja. Gyomok idegesítő tulajdonsága az is, hogy ott is megjelennek (kövezett úton, épületek mellett) ahol semmiféle növényre nem lenne szükség."
Máshogy fogalmazva: a gyom olyan növény, ami rosszkor van rossz helyen.
Vagy még inkább máshogy: gyom az a növény, amit nem szeretnek.

Ennek a "nemszeretemségnek" lehetnek okai a vadvilágban is: némely növényfajok idegen eredetűek, szaporaságuk miatt és természetes ellenségeik hiányában nem csak a kerteket vagy a szántóföldeket özönlik el, hanem a természet zegzugait is, kiszorítva az ott őshonos fajokat.

Másutt viszont már annyira megritkultak a "gyomok" a növényvédőszerek túlzott használata miatt, hogy kiderült: nélkülük bizony nem csak az ökoszisztéma szegényebb, de gazdasági kárt is okoz a hiányuk. Ezt felismerve a monokultúrás szántóföldek között már szándékosan hagynak "gyom" sávokat. A hajdan tűzzel-vassal irtott konkoly ma védett faj, és minden növénykedvelő örül, ha megpillanthatja a nagyon megritkult búzavirágot.

A "gyomnövényekben" nagy lehetőségek rejlenek. Némelyik "gyom" gyógyhatású anyagokat tartalmaz (például a földitömjén, a csalán vagy az aggófű), mások rovarűző hatásúak, vagy hasznos méhlegelők. Olyan is akad, amelyik fogyasztható (pitypanglevél-saláta, cikóriakávé). Azt pedig, hogy a gyomok csúnyák, talán cáfolják az alábbi képek.

Útszéli bogáncs - Carduus acathoides

Útszéli bogáncs - Carduus acathoides

Vörös here - Trifolium pratense

Fehér here - Trifolium repens

Komlós lucerna - Medicago lupulina

Gyűrűs zsálya vagy lózsálya - Salvia verticillata

Gyűrűs zsálya vagy lózsálya - Salvia verticillata

Fényes veronika - Veronica polita

Útszéli imola - Centaurea biebersteinii/stoebe

Réti imola - Centaurea jacea

Molyűző ökörfarkkóró - Verbascum blattaria

Mezei katáng - Cichorium intybus

Bürökgémorr - Erodium cicutarium

Sárkerep lucerna - Medicago falcata

Közönséges cickafark - Achillea millefolium

Homoki (tarkavirágú) lucerna - Medicago x varia

Közönséges aggófű - Senecio vulgaris

Hasznos földitömjén - Pimpinella saxifraga

Homoki (tarkavirágú) lucerna - Medicago x varia

Ibolya - Viola sp.

3 megjegyzés:

  1. Szinte hihetetlen, hogy ilyen csodás albumot tudtál alkotni egyetlen buszmegálló virágaiból!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem volt nehéz, annyi minden tobzódott egyszerre. Finálé, mint a darab végén: mindenki felvonul és tesz még egy kört... Most már pár hónapig úgyis "csak" jégvirágot fogok fényképezni... egészen tavaszig! :-) :-)

      Törlés
  2. Kedves Alexandra!
    Véletlenül találtam rád, de igazán örülök. Gyönyörűek és igényesek a munkáid, tudom, hogy ma már az elektronikus blogok a nyerők, de én könyv formájában is szívesen látnám. Kívánok további sok sikert:
    Vadas Anikó

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.