Összes oldalmegjelenítés

2014. augusztus 12., kedd

Egy furcsa hazai vad orchidea: széleslevelű nőszőfű (Epipactis helleborine) változatok

A széleslevelű nőszőfűvel (Epipactis helleborine) tavaly, 2013-ban találkoztam először. Nem tudtam, mi ez az ösvény szélén növő, furcsán bókoló, "köldöknézegető" növényke. Kiderült, hogy orchidea, egyike a legfurábbaknak. Fura, mert olyan illatanyagot bocsát ki, amely hasonlít a hernyók által megrágott, megsebzett növényekére - a hernyóevő darázs kiszagolja ezt, jön megkeresni a kártevőt - persze nem találja, de talál helyette nektárt, amit nagyon szeret. Ez a nektár kicsit cseles: sok egyéb anyag mellett alkoholt (!) és a rovarokra ható narkotikus anyagot (!!) tartalmaz. A darázs megittasul tőle, és lelassult, mohó bódultságában összevissza mászkálja a virágot, eközben - ha akarja, ha nem - elvégzi a beporzás munkáját is.
(Ez az információ a Magyarország Orchideáinak Atlaszából származik, de idén a Bükkben magam is megfigyeltem a darázs lerészegedését, a bohókás csáplengetéstől a pajkos hanyattesésig.)

Mint minden hazai orchideafaj, a széleslevelű nőszőfű is védett!

A faj nem ritka, legalábbis orchidea-vonatkozásban, viszont rendkívül változatos megjelenésű, ráadásul még hibrideket is képez. Íme, jöjjön egy kis válogatás a szín- és formaváltozatokból, pusztán a gyönyörködés kedvéért!






Ez gyanús. Lehet, hogy nem is széleslevelű, hanem Vöth-nőszőfű. Jó lenne tudni...











2 megjegyzés:

  1. Ezek tényleg nagyon szépek!
    azt hiszem felénk is láttam már, de még nem fotóztam, mostantól jobban figyelek. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz észrevenni, bár közelről nagyon feltűnő. Sok szerencsét kívánok a felkutatásához! :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.