Összes oldalmegjelenítés

2016. július 27., szerda

Virág-völgy virágai. Erdei séta Budakeszitől a Normafáig

Virágvölgy a neve miatt csalogatott. Ha valamit így hívnak, hát csak van ott fényképre kívánkozó vadvirág!
Széles sétaút a Virágvölgyben
A 22-es busz a Széll Kálmán térről indul - persze, hogy elidőzök az új pára-szökőkút felhőjében ebben a hőségben! Budakeszi városhatárig utazom, aztán hangulatos utcákon visz az utam, örülök, hogy ezt nem hagyom ki, pedig csak meg akartam spórolni a kiegészítő jegy árát. Itt van az Erkel-nyaraló, ki tudja, zeneszerzőnk mi mindent komponált itt... Érzem, hogy valaki mereven néz... mégis nehezen találom meg az illetőt. Egy bokor alatt szürke macska fixíroz aranyszín szemeivel.
A piros kereszttel jelzett úton belépek az erdőbe. Máris érezni, hogy több fokkal hűvösebb van, mint a házak között. Óriásfák, összeboruló zöld koronával, valóságos erdőkatedrális vesz körül. Ez Virágvölgy! Igazi esőerdőben érezhetem magam... lágy, nedves a föld az esők után, bomló avar nehéz illata száll, apró rovarok zümmögnek az arcom előtt. A zöld lombok között, a barna enyészetben itt-ott lila foltok: harangvirágfélék, szirmaikon vízcseppek rezegnek. Örömmel fedezek fel néhány daliás széleslevelű nőszőfüvet, igaz már elvirágoztak, kövér magtokokat érlelnek... Lehajolok, megsimítom, ez az egy magtok legalább ötezer potenciális orchideát rejt...
A széles, sáros út után egyre keskenyebb ösvények következnek, amiket a növényzet még szűkebbé tesz. Kidőlt fatörzsön mászok át, aztán inkább kikapaszkodok egy rövid, jelzetlen meredek ösvényen a murvás "síútra", és ezen ballagok egészen a Csacsi-rétig. Furcsa, hogy ezen a nyári hétköznap délutánon egy lélek sincs itt, pedig a tágas tisztás piknikre csábít. Engem az útszéli vadvirágok látványa csábít, akad itt réti csormolya, bojtorján, peszterce, katáng, vagyis minden, ami hozzátartozik az erdei utak széléhez.

Hamarosan keresztezi utam a Gyermekvasút sínjeit. a Virágvölgy állomáson pad, idős pár ül rajta, karjuk egymás vállán, a padon egy szál vörös rózsa...

A vonatocska negyven perc múlva jönne, így leteszek a kisvasutazásról, gyalog teszem meg a Normafa-Libegő kört. Meglepő mennyiségű farkasölő sisakvirág bólogat a fák alatt. A Libegő felső állomásánál egy mozgóárustól veszek egy fagyit, ami szerencsejáték, de hát az élethez kell egy kis kockázatvállalás... a fagyi meglepően minőségi, ki is tart a visszafelé vezető úton. Vadvirág is akad. Épp arra gondolok, milyen ritkák a színhiányos virágok, ha az alapszín sárga (legalábbis a lilákhoz, rózsaszínekhez képest, amikor megpillantok egy tő kisvirágú nebáncsvirágot, sárga alapszín nélkül... Meglepően fotogén vadvirág a borzas füzike (mit keres ez itt?), de még a jelentéktelen virágokkal előálló vadkendernek is jól állnak a háttér fénypöttyei.
A láthatáron zivatarfelhők emelkednek, nyomasztó a hőség... mivel este még sörözgetős-rakparton üldögélős találkozóm van egy barátnőmmel, nem húzom nagyon el a bámészkodást.
Nyár van!
Leskelődő

Papsajt mályva - Malva neglecta

Kánya harangvirág - Campanula rapunculoides

Kánya harangvirág - Campanula rapunculoides

Réti csormolya - Melampyrum pratense

Közönséges bojtorján - Arctium lappa

Farkasölő sisakvirág - Aconitum vulparia

Vadkender - Cannabis sativa

Kisvirágú nebáncsvirág - Impatiens parviflora, fehér alapszínnel

Ez talán valamelyik zanót. Esetleg lucernaféle. Legközelebb alaposabban körbefényképezem.

Borzas füzike - Epilobium hirsutum

Borzas füzike - Epilobium hirsutum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.