Összes oldalmegjelenítés

2013. december 8., vasárnap

Homoki lucerna és vendégei - színvarázs lucerna módra

A homoki vagy tarkavirágú lucerna (medicago x varia) egy állandósult keverék faj, vagyis hibrid. Bár idejét nem tudom, mikor vetettek utoljára takarmánylucernát Szigetmonostor falu határában, egyszer biztos, mert a honos sárkereplucernával alkotott hibridjeit mindenfelé megtaláljuk a homokos útszéleken, töltésoldalakban. A liláskék takarmánylucerna és az élénk sárga sárkereplucerna eredménye minden elképzelhető kevert szín, akár egy virágzaton belül is. Még a zöld, vagy narancs-barna sziromszín sem ritka. Az igénytelen homoki lucerna hibrid mivolta jól látszik a képeken: mennyiféle szín, mennyiféle árnyalat! Gyakorlatilag nincs két egyforma tő. Közelről kell őket megnézni - kevesen hajolnak le efféle "gyomhoz" - hogy megmutassák változatos szépségüket.
Megjegyzem, hogy tanult barátom szerint nem mind hibrid, ami a képeken látható, akad "fajtatiszta" lucerna is közöttük. :-)

Persze a pillangóknak aligha kell bemutatni őket...






















3 megjegyzés:

  1. Nem győzöm csodálni a blogaidat! Ez is csudajó!

    VálaszTörlés
  2. Szépek a képek. Véletlenül találtam rá erre az oldalra, a lucernát inkább fogyasztom mint fényképezem ami eléggé furcsa dolog. Téli időben mikor nem igen lehet nyersen hozzáférni kapszula formájában. Nehéz volt találnom igazán jó minőségűre.
    LUCERNA KAPSZULA

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.