Összes oldalmegjelenítés

2013. június 27., csütörtök

Nyári színpompa: az Ördögorom-kőfejtőtől a Széchenyi-hegyig

A Széchenyi-hegy 447 méter magasan fekszik, és bár mi hegynek nevezzük (na jó, erre mondta anyu tadzsik ismerőse, hogy "á Pámír, áz hegy"), teteje inkább lapos fennsík. Széchenyi István grófról kapta a nevét. Itt van a Gyermekvasút (régi nevén Úttörővasút) egyik végállomása, és messzire látszik a fennsíkot uraló 192 méter magas mikrohullámú adótorony. Innen jön a Petőfi, a Kossuth és a Bartók rádió, de innen szórják meg a népet a Barátok közt-tel is (RTL Klub).
Valószínűleg a "hadiüzemnek" (médiaháború, ugye) számító antenna miatt nem építették be teljesen a hegytetőt, bár bőven akad itt, persze a budapesti panorámás oldalon, századelős meg újabb kori kastélyforma villa. Viszonylag érintetlen terület, talán mert a pesti nép inkább a közeli Normafát lepi el. Így nem csoda, hogy ezen a nyári délutánon még egy vadnyúllal is találkoztam.

Egyik kedvenc helyem lett a június eleji gérbics-túra óta. Azóta még egyszer jártam itt, amikor megpróbáltam megtalálni az Ördögoromnál élő vörösbarna nőszőfüvet (nem sikerült). Ennek az orchideafélének ez az egyetlen ismert élőhelye Budapest környékén. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan változik a természet: az ibolyás gérbicseknek már nyoma sincs, most, június végén a hajdani kőfejtőt a kardos peremizs és a gombos törpezanót sárga virágai díszítik. Tegnap délután tehát megint nekivágtam a kőfejtőnek, ezúttal pontosabb útmutatással nőszőfű-ügyben. Így se találtam volna rá, ha nem kérek telefonos segítséget... ezúton is köszönöm!

Vörösbarna nőszőfű - epipactis atrorubens. Talán Budapest környékének legritkább növénye!

A nőszőfű lefényképezése után, ami indokolatlanul sok időt vett igénybe, tekintettel a növény parányi voltára, szedtem a lábam felfelé a zöld háromszög jelzésen. Hatalmas, fekete viharfelhők gyülekeztek, pár csepp eső is esett. Az erdő mélyén szinte esti sötétség honolt. A Svábhegy és a Széchényi-hegy közötti szurdokban rábukkantam egy igazi méregzsákra, a farkasölő sisakvirágra. Mire lefényképeztem, félig felfaltak a szúnyogok.

Kardos peremizs - inula ensifolia

Gombos törpezanót - chamaecytisus supinus

Jól esett megállni egy rövid időre az áhítatot sugalló Úti Madonna-kápolnánál. A félhomályban gyertya lángja táncolt. Örültem, hogy nyoma sincs vandalizmusnak - talán túl eldugott a hely.

Innen még egy szalajtásnyi távolság, és kibukkantam az erdőből a Széchenyi-hegy rétjére. Mint mindig, most is elképesztett a fajgazdagság, ami ezen a kis területen megtalálható. Néha egyetlen szín nem is elég a virágoknak: valószínűtlen párás lila és sárga színkombinációval pompázik a kéküstökű csormolya, lila és pink kosztümjében díszlik a tarka imola. A virágfotózás, a szépség keresése egészen kikapcsolt, megfeledkeztem a munkahelyi ügyekről, de még magánügyeimről is. Nagyszerű élmény volt a lemenő nap hidegfronti, döbbenetesen éles fényében különleges növényeket keresni a néptelen fennsíkon. Ezeknek meglepően nagy része védett, esetleg gyógynövény, vagy mérgező növény, de legalábbis érdekes néphitek kapcsolódnak hozzájuk.

Hadd mutassam meg, miket is találtam!

Gumós macskahere - phlomis tuberosa
 A gumós macskahere (phlomis tuberosa) védett reliktum faj, az árvacsalánfélék atyafiságába tartozik. Évelő. Gyökérgumóját régen ették az emberek. Illett volna felismernem, mert Ócsán már láttam.

Farkasölő sisakvirág - aconitum vulparia
 A farkasölő sisakvirág (aconitum vulparia) egy igazi méregzsák. Őshonos, és szintén védett faj. Akonitin alkaloidát tartalmaz, ami akár bőrön keresztül is képes felszívódni, egyébként szív- és légzésbénító hatása van, halálos is lehet. Szóval fogdosni sem ajánlatos. Régen mérgezett csalétket készítettek belőle, trópusi rokonaiból pedig nyílmérget lehet kivonni. 

Sugaras zsoltina - serratula radiata

A sugaras zsoltina (serratula radiata) szintén védett, fészkesvirágzatú növény.

Harangcsillag - asyneuma canescens

Íme a harangcsillag (asyneuma canescens). Harangvirágféle, védett, elég ritka. Egy rokonát, a látványos, erdőszélen pompázó olasz harangvirágot (campanula bononiensis) is megtaláltam itt, a Széchenyi-hegyen.

Bunkós hagyma - allium sphaerocephalon

Sötétlila fejei szinte feketének tűnnek, jó sok virágzik belőle most: ez a bunkós hagyma (allium sphaerocephalon). Ez is védett, persze. Vannak nemesített, kerti változatai is.

Budai imola - centaurea sadleriana

Az egyik kedvencem a budai imola (centaurea sadleriana). Nevét Sadler József botanikus professzorról kapta. Csak nálunk honos, igaz a Pilisben és a Budai-hegységben elég gyakori. Ezzel együtt, természetesen, védett.

Tarka imola - centaurea triumfettii
 Találkoztam egy számomra különösen kedves, nem védett rokonával, a tarka imolával (centaurea triumfettii) is. Ez volt az egyik első növény, aminek hatására kitört rajtam a "botanitisz". Ez a lila-pink virág annyira tökéletes és pompás a maga nemében, hogy többet akartam megtudni róla - és a láncreakció megállíthatatlanná vált... :-)

Közönséges orbáncfű - hypericum perforatum

A közönséges orbáncfű (hypericum perforatum) egyáltalán nem közönséges: nagyon is különleges megjelenésű és hasznos gyógynövény. Depresszió és magas vérnyomás kezelésére használják. A levelében olajtartók vannak, amelyeknél szinte áttetsző a levél: ha fény felé fordítjuk a levelét, ezektől a tűszúrás-szerű pöttyöktől átszurkáltnak, perforáltnak látszik.

Osztrák ökörfarkkóró - verbascum austriacum

Az osztrák ökörfarkkóró (verbascum austriacum) nagyon feltűnő, nagy termetű növény, amit még látványosabbá tesznek a sárga virágkehelyben pompázó mélylila porzók. Ennek egy gyakoribb rokona, a molyhos ökörfarkkóró ismert gyógynövény. Kétéves: az első évben csak tőlevélrózsát növeszt, második évében rakétaként emeli magasba virágját.

Kéküstökű csormolya - melampyrum nemorosum

Csormolya van taréjos, van szakállas, van kéküstökű. Punk is not dead! Valószínűtlen színű és formájú növények ezek, életmódjuk nem kevésbé szokatlan: szívógyökerük rákapcsolódik más növények gyökereire, amiktől így vizet és tápanyagokat szívnak el. A csormolyák igazi hackerek. Enyhén mérgezőek, a jószág felismeri és nem legeli le, van olyan, hogy "riasztószínek" a növényvilágban? A virágon látszik, hogy a tátogatók közé tartozik: olyan, mint egy sárkányszáj. Itt a Széchenyi-hegyen a kéküstökűvel (melampyrum nemorosum) és a szakállassal (melampyrum barbatum) találkoztam.

Tejoltó galaj - galium verum

A tejoltó galaj (gallium verum) hasznos gyógynövény. Virágzó hajtásából tea, lemosó, borogatás készül pikkelysömör és nehezen gyógyuló, égési sebek ellen. A tejoltás azt jelenti, hogy enzimet tartalmaz, amit a sajtkészítésnél használnak, egyben sárga festékanyaga meg is színezi a sajtot. A néphit szerint megvédi a szülő anyát és csecsemőjét a rontástól.

Közönséges párlófű - agrimonia eupatoria

A közönséges párlófű (agrimonia eupatoria) is gyógynövény. Senki nem hinné (aki nem botanikus), hogy a rózsafélék közé tartozik! Apróbojtorjánnak is nevezik, gyulladáscsökkentő és hasmenés elleni tea készül belőle.

Sarlós gamandor - teucrium chamaedrys

A sarlós gamandor (teucrium chamaedrys) szintén gyógynövény. Epeserkentő, gyomor- és bélrenyheség kezelésére használják - de régen bájitalt is főztek belőle.

Lózsálya - salvia verticillata

Íme, a lózsálya (salvia verticillata), az ígéretes gyógynövény. Intenzív zsályaillatáról ismertem meg, a virága nem tipikusan zsályaszerű. Nyüzsögtek rajta a nektárszerető rovarok. Gyűrűs zsályának is nevezik, a képre nézve rögtön érthető, hogy miért!

Köszönöm a Növényhatározó csoportnak a meghatározásban nyújtott segítséget! :-)

Erdei mályva - malva sylvestris

Tarka imola - centaurea triumfettii

Sugaras zsoltina - serratula radiata

Olasz harangvirág - campanula bononiensis

Szakállas csormolya - melampyrum barbatum

Árlevelű len - linum tenuifolium

Mezei nyúl - lepus europaeus5 megjegyzés:

 1. Egyre-másra ontod a szebbnél szebb virágfotókat, igényes leírásokkal, és megtalálod azokat a ritka fajokat, amelyeket én még nem is láttam, pedig ezen a területen már többször jártam!
  Mikor jut időd a bélyegekre?

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm! :-)pedig ebben a hónapban alig volt időm a természetre, két hétvégén is dolgoztam, a telekre meg nem jutottam ki az árvíz miatt. Egyszerűen csak sok a növény meg a facér pixel a memóriakártyámon... :-)

  VálaszTörlés
 3. Újabb remek album, kösz! Csak így tovább! :-)

  VálaszTörlés
 4. Élvezet olvasni! Jól csinálod.


  VálaszTörlés
 5. Köszönöm drága,hogy a tanárom lettél, csodálom a munkádat!

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.