Összes oldalmegjelenítés

2013. december 5., csütörtök

Csak a nevük közönséges

Kíváncsiságból kigyűjtöttem a 2013-as fotóim közül azokat a virágokat, amelyek tudományos nevében a "közönséges" jelző szerepel. Kiderült, hogy kevés kivétellel valamennyien "bioaktív" növények: hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek lehetnek gyógyhatásúak vagy mérgezőek. Sokuk latin nevében ott az "officinalis", ami arra utal, hogy régóta ismert gyógynövények.
Persze a gyógynövényekkel nem árt az óvatosság. Nem feltétlenül ártalmatlanok. A beszedett gyógyszerrel, vagy másik gyógynövénnyel "összegerjedhet" a hatóanyag, másokról meg kiderült, hogy az adagolásuk igen kényes, vagy akár a gyógyhatású mellett veszélyes, mérgező anyagot is tartalmaznak.

Az egyszer biztos, hogy a "közönségesnek" titulált növények esetleg gyakoriak, de egyáltalán nem közönségesek: értékes gyógyhatásuk mellett még szépségük is különleges.

Közönséges aszat - Cirsium vulgare. Ehető: tüskétlenített, zsenge hajtása apróra vágva salátának vagy főzeléknek alkalmas. Megszárított fiatal gyökeréből régen lisztet őröltek.

Közönséges bakfű - Betonica officinalis. Reuma, asztma, köhögés ellen és sebgyógyításra használták.

Közönséges gyíkfű - Prunella vulgaris. Népi neve "torok öröme". Összehúzó hatása miatt mézes kivonatát szájsebeknél öblögetőnek, torokbajok esetén gargalizálásra használták, valamint vérzéscsillapításra.

Közönséges gyújtoványfű - Linaria vulgaris. Aranyér, kelés és szemgyulladás esetén borogatáshoz használták, de hashajtóként is alkalmazták.

Közönséges bojtorján - Arctium lappa. Zsenge levélnyele nyersen salátának vagy főzeléknek, fiatal gyökere főzve zöldségként ehető. Gyógynövény is: vizelethajtó, vértisztító, gyógysampon-alapanyag.

Közönséges cickafark - Achillea millefolium. A legenda szerint a hős Achilles ezzel a növénnyel gyógyította harcban szerzett sebeit. Sokoldalú gyógynövény: ülőfürdőként és teaként is használatos felfázás és menstruációs görcsök esetére.

Közönséges méreggyilok - Vincetoxicum hirundinaria. Vincetoxin nevű mérge a központi idegrendszert bénítja. Régen pont mérgezések ellen használták...

Közönséges borostyán - Hedera helix. Gyógynövény ez is: levele köptető, hánytató, köhögéscsillapító anyagokat tartalmaz, bogyója az ember számára mérgező (a madarakra viszont nem veszélyes).

Közönséges ördögcérna - Lycium barbarum. Jobb vele az óvatosság: nem véletlen a neve. Nem azonos a "goji bogyóval", aminek csodás gyógyhatást tulajdonítanak.

Közönséges orbáncfű - Hypericum perforatum. Ismert gyógynövény: olaját sebkezelésre, teáját  búskomorság ellen használják - de napozni nem szabad egyidejűleg: persze depresszió ellen egy jó kis napsütéses nyaralás is jó...

Közönséges pásztortáska - Capsella bursa-pastoris. Népi neve Istentáskája. Gyógyteaként vérzéscsillapító.

Közönséges farkasalma - Aristolochia clematitis. Veszedelmes jószág: régen külsőleg, sebek borogatására használták, de mára kiderült, hogy rákkeltő.

Közönséges párlófű - Agrimonia eupatoria. Teája emésztésserkentő, vérzéscsillapító, toroköblögető.

Közönséges ínfű - Ajuga genevensis. Régen pajzsmirigy-betegségek gyógyítására használták, rokonát, az indás ínfüvet sebgyógyításra.

Közönséges szurokfű - Thymus vulgaris. Régóta ismert festőnövény (fekete festéket ad, innen a neve), emellett olaszos fűszer, gyógynövényként pedig étvágygerjesztő, teája görcsoldó.

Közönséges lizinka - Lysimachia vulgaris. Népi neve Szent Ilona füve: zöld levelének kipréselt nedve vérzéscsillapító.

Közönséges bábakalács - Carlina vulgaris. Népi neve böfögtető gyökér, ez elárulja, mire használták. Másik érdekesség, hogy "időjós": higroszkopikus "szirmai" ki-be tekerednek a levegő páratartalmának megfelelően.

Közönséges ebnyelvűfű - Cynoglossum officinale. Óvatosan kell bánni vele: egyrészt köhögéscsillapító, de mérgező is. Régen külsőleg fekély ellen használták, zöld levelét a sebre téve. Valóban tartalmaz baktériumölő hatóanyagot.

Közönséges aranyvessző - Solidago virgaurea. Népi neve istápfű. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vizelethajtó, fájdalomcsillapító hatása miatt teáját vesekő megelőzésére, vesehomok kihajtására használták.

Közönséges vasfű - Verbena officinalis. Régóta ismert gyógynövény, hurutok, máj- és epebántalmak esetén alkalmazták.
Közönséges borsfű - Clinopodium vulgare. Régi fűszernövény, régen vágyfokozó szernek, afrodiziákumnak gondolták. Valójában emésztéserkentő hatóanyagot tartalmaz. Persze az se rossz. :-)

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.