Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 16., kedd

Virágzó víztolvajok - fél-élősködő, fura növényeink

A természetben jártomban-keltemben találkoztam néhány igazán fura megjelenésű virággal... ezeknek nem csak a külseje, hanem az életmódja is szokatlan. Fél-élősködők, vagyis szakkifejezéssel hemiparaziták: van ugyan zöld levelük, fotoszintetizálnak, de gyökereik más növények gyökerét csáklyázzák meg, és a gazdanövénytől vizet, tápanyagokat szívnak el. Vagyis a gazdanövény számlájára fogyasztják a vizet. Ennek köszönhető, hogy "megengedhetik maguknak" a nagy, színpompás virágok luxusát még a nyár végi vagy őszi száraz hőségben is, amikor amúgy minden kiszárad.

Sárga fogfű - Odontites lutea

Sárga fogfű - Odontites lutea
A sárga fogfű nyár végén nyílik száraz domboldalakon. Ez a növény a tátogatófélékhez tartozik. A képek a Széchenyi-hegyen és a budaörsi Kopárokon készültek. Vörös fogfű is létezik: a Szentendrei-szigeten láttam.

Vörös fogfű - Odontites vernus subsp. serotinus


A csormolyák eltéveszthetetlenek. Szintén a tátogatófélékhez tartoznak, és a teljesen élősködő szádorgók atyafiságába tartoznak. A csormolyák enyhén mérgezőek, de feltűnő "riasztószíneik" miatt nem is legelik le őket az állatok. Ha magjuk a búza közé keveredik, feketére színezik a kenyeret. Szárítva maga a növény is megfeketedik. Csormolya van kéküstökű, taréjos, szakállas: punk is not dead! A kéküstökű csormolya murvalevelei valójában lilák, virágai sárgás-narancs színűek. A murvalevelek néha fehérek... az Eged-hegyen és a Börzsönyben találtam is ilyet. Népi neve tátosvirág. Magjai hangyabábokhoz hasonlítanak: a megtévesztett hangyák, miközben széthurcolják és "biztonságba helyezik" ezeket a "bábokat", ezzel voltaképp elvetik a növény magvait. Mindenfelé találkozni vele a Börzsönyben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben. A mezei csormolya Vörös listás faj. A Budai-hegység dolomitján sokfelé látni. A szakállas csormolya pedig pannon endemizmus, a kép a Budai-hegységben, a Széchenyi-hegyen készült, ott valósággal egy egész rétnyit láttam. A taréjos csormolyát szintén a Budai-hegységben, Határnyeregnél fényképeztem. A Széchenyi-hegyen pedig mind a négy csormolya faj megterem, virágzik. A Pilisben pedig réti csormolyát találtam.

Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum
Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum - fehér üstökkel

Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum, ez is "albínó"

Igazi kacsalábon forgó növény a kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum

Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum

A növényvilág bohóca! Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum

Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum

Réti csormolya - Melampyrum pratense

Réti csormolya - Melampyrum pratense

Mezei csormolya - Melampyrum arvense
Mezei csormolya - Melampyrum arvense

Szakállas csormolya - Melampyrum barbatum

Szakállas csormolya - Melampyrum barbatum

Taréjos csormolya - Melampyrum cristatum
Taréjos csormolya - Melampyrum cristatum - élénk színű egyed

Taréjos csormolya - Melampyrum cristatum - a lila szín teljesen hiányzik

Taréjos csormolya - Melampyrum cristatum - a két színváltozat egy képen
Erdei csormolya - Melampyrum silvaticum
A tátogatók közé tartozik a szintén szokatlan külsejű félélősködő csörgő kakascímer is. A magjai csörögnek. Ez a leggyakoribb faja a kakascímereknek. A csörgő kakascímer nedvesebb réteken él (minek akkor a félélősködés egyáltalán, ha van víz?), én is egy ilyen helyen, a Szentendrei-sziget dunai védőgátjának oldalában fényképeztem. A növény enyhén mérgező, a lovak nem legelik le - tényleg nem, láttam, gondosan körbelegelte a paci.

Csörgő kakascímer - Rhinanthus minor

Csörgő kakascímer - Rhinanthus minor
A kedves nevű szemvidítófű is fél-élősködő növény. Aprócska, nehezen észrevehető, mindenféle rét sűrű növényzetében megbúvó növény. Sokféle gyógyhatást tulajdonítanak neki (megerőltetett szemre, gyulladáscsökkentőnek stb. használják). Szemvidítófű van réti, közönséges, tatár: leggyakrabban mégis az orvosi szemvidítófűvel találkozunk.

Szemvidítófű - Euphrasia officinalis

A szintén fél-élősködő, igen ritka posvány kakastaréjt sajnos még nem sikerült lencsevégre kapnom, de helyett itt egy gyönyörű rokon hegyvidéki faj, az örvös kakastaréj az Alacsony-Tátrából!

Örvös kakastaréj - Pedicularis verticillata

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszenek. Különösen a kéküstökű és a taréjos, meg a kakascímer, és a .....a többiek is.

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép, különleges fotók!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.