Összes oldalmegjelenítés

2013. június 25., kedd

Sorrento

Ez a Sorrento nem a Nápolyi-öbölben van, hanem a budai hegyekben. Voltam mindkét helyen. Szerintem a Nápolyi-öbölben lévő Sorrento városka egy egészen más világ, sziklák ide vagy oda. Milyen kék ott a tenger, és micsoda citromfagyijuk van! De ibolyás gérbicsük és István király-szegfűjük biztos nincs...

Baracklevelű harangvirág - campanula persicifolia
A budai Sorrento érdekes, meredek sziklaformái porló-töredező dolomitból alakultak ki az időjárás hatására, a különleges alapkőzeten pedig ritka növény- és rovarfajok találnak otthonra. Védett terület, természetesen, és kedvelt kirándulóhely. A sziklák tetejéről egészen messzire ellátni a Pesti-síkságon. Szép hely, nagyon szeretem. Valaha beültették feketefenyővel a környéket, így most valami egészen döbbenetes erejű nyári fenyőillat lengte be a meredek sziklák vidékét.

A Sorrento-sziklák
A kirándulás ötletét, útvonalát a Turista Magazinból vettem. Egy napos, meleg vasárnap délután, a 21-es busszal mentem fel a végállomásig, a KFKI-ig. Itt a sárga kereszt, majd sárga csík jelzésen, végig lejtős ösvényen haladhattam az erdőben. Ami érdekes volt, hogy csupa "méregzsákkal" találkoztam útközben: volt itt nadragulya, amiből valaha csábító tekintetet kölcsönző, pupillatágító cseppeket készítettek. Aztán láttam sárga gyűszűvirágot (ez is veszedelmes növény), no és a burgonya mérges rokonával, a kúszónövény ebszőlő csucsorral is. Gomba is akadt bőven: persze ezek sem voltak ehető fajtájúak.

Bimbós pöfeteg - lycoperdon perlatum

Harkály tintagomba - corinopsis picacea
Nadragulya - atropa belladonna
A Sorrento-szikláknál valósággal részegítő illatok fogadtak. Az illatot persze lehetetlen fotókon visszaadni. Fenyőillat télen: Karácsony, fenyőillat nyáron: nyaralás mediterrán országban... Fenyőgyanta, bodzavirág, sőt: szegfűillat! 2012-höz képest sokkal több Lumnitzer- (régi, ismertebb nevén István király-)szegfű nyílott mindenfelé, valósággal fehér csillagokkal pettyezték a lejtőket. Annyira finomak ezek a szirmok, az egész növény olyan különleges! Az izzasztó nyári melegben felkapaszkodtam az ösvényen a sziklák tetejére és a túloldali dombra is. Hopp, egy elvirágzóban lévő ibolyás gérbics! Az idei tavasz sok esője kedvez az orchideaféléknek...

Lumnitzer (István király) szegfű - dianthus lumnitzeri
Kicsit nehezen értelmeztem a Turista Magazinban említett "jelzetlen utat", de persze meglett: ha azt írták volna, hogy murvás autóút, nem ösvényt keresek... tele van a környék jelzetlen ösvényekkel... na mindegy, gyönyörű vidéken vezetett az utam, az út szélén pazar színpompával nyíltak a lila baracklevelű harangvirágok és az élénksárga repcsény.

Baracklevelű harangvirág - campanula persicifolia

Baracklevelű harangvirág és repcsény
A Farkas-hegynél aztán kiérve az erdőből óriási kék égkupola feszült fölém, vakító fehéren világítottak a csupasz ösvények (a vékony talaj nagyon sebezhető, és nehezen regenerálódik: nagyon nem ide valók pl. a terepbiciklisták!). A kis hegytető kiemelten védett, nem is véletlenül.
Az alig észrevehető keskenylevelű ezüstvirág kicsit mohaszerű párnái közelről megnézve csodavilágot rejtenek: valóban, mintha egy ezüstműves mestermunkáját látnánk. Hanem a repülős emlékmű részben az enyészet, részben az alumíniumtolvajok martalékává lett. Kár érte.

Keskenylevelű ezüstvirág (ezüstaszott) - paronychia cephalotes
Zászlós csüdfű - astragalus onobrychis
Hogy ma se maradjak kosbor nélkül, az erdőbe visszajutva a piros jelzés mentén, megpillantottam egy még bimbós orchideát: alighanem egy széleslevelű nőszőfű volt az illető. Ide vissza kell jönnöm fotózni, ha kinyílik...
Kíváncsiságból - ennyi különféle, fantasztikus illat után - a turbánliliomot is megszagoltam. És, igen: van illata, nem is akármilyen!

Széleslevelű nőszőfű - epipactis helleborine
Turbánliliom - lilium martagon
Ez egy rövid kirándulás volt, amolyan vasárnap délutánra való, körülbelül hét kilométeres séta. A sok látnivaló miatt mégis érett délután volt már, amikor hazaértem... és a napzáró zivatart ezúttal is sikerült elkerülnöm. Gyönyörű és változatos táj, viszonylag rövid szakaszon, igazi kincsesbánya a természetszerető ember számára!

Ebszőlő csucsor - solanum dulcamara

Tarka imola - centaurea triumfettii

Lumnitzer-szegfű - dianthus lumnitzeri

Szibériai vagy pongyola harangvirág - campanula sibirica

Osztrák zsálya - salvia austriaca

Zászlós csüdfű - astragalus onobrychis

Csilláros ökörfarkkóró - verbascum lychnitis

Csilláros ökörfarkkóró virága közelről

Orlay-murok vagy orlay-turbolya - orlaya grandiflora
Vajvirág vagy szádor - orobanche sp.
Kilátás a Farkas-hegyről




3 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.