Összes oldalmegjelenítés

2019. március 2., szombat

Kálvária, kilátó, várrom: kirándulás Buják körül

Noha számomra az igazi kikapcsolódást az jelenti, ha kettesben lehetek a természettel, azért nem vagyok teljesen remete. Szoktam kirándulni a barátaimmal is. Az ilyen túra egész más világ: sokkal inkább a beszélgetésről és az együtt-létről szól, mint a kilométerekről vagy akár a fotózásról. Ezért, ha csak tehetem, részt veszek ezeken a közös szervezésű kirándulásokon. Ráadásul, most olyan helyszín merült fel, ahol még sohasem jártam, sőt még csak nem is hallottam róla...
Mert persze Buják a palóc népviselet kapcsán ismerős volt, meg azokból az időkből is, amikor a Palócföld Postája című kiállítást készítettem Hollókőre... de személyesen sose jártam itt. Szóval, azt nem tudtam, hogy van itt középkori várrom, remetelak, lakótorony-forma kilátó is...
A Sas-bérci kilátónál
Tucatnyian gyülekezünk az Árpád-hídnál. Gyors számítás, ki melyik autóba ül, szerencsére mindenkinek jut hely. Karavánunk az M3-ason "száguld", pillantást vetek a mélybe, az elsuhanó tavakra... nem is olyan rég Gödöllőnél az autópálya alatt is megfordultam, és a horgásztavak felszínét még opálos szürke jég borította.
Balkanyar Hatvannál, egyre kátyúsabbá váló aszfaltút vezet a zsákfaluba, Bujákra. Szombat van, borús az ég, a levegő nyomott és fűtés-szagtól nehéz. Előttünk zárkózottan, szürkéskéken emelkedik a Cserhát.
A szintkülönbségek errefelé szelíden hullámzanak
Nekivágunk az emelkedő útnak. A faluban csak mi mozdulunk - mintha nem is volna élet, lakói még házaikban ébredezhetnek...
Első állomásunk a Kálvária. A kétszáz éves kis kápolna fehérre meszelt falai szinte világítanak a lombtalan fák között. Pihenünk, nézelődünk, szép a panoráma a falu felé. A hely története kicsiben Magyarország újkori történelme. Háborús, politikai-ideológiai pusztítások után a tolvajok és a vandálok is elvégezték a maguk "munkáját" rajta. Mégis mindig, amennyire lehetett, helyreállították. A kápolna mellett áll a "remetelak", a hajdani gondnok és harangozó parányi házikója. Bekukucskálok az ablakon, sparhelt, pokróccal leterített heverő, szegényes kis lakás, de biztos ma is lenne, aki kiegyezne a "remetelakkal".
Moha-sziget
Lefelé kanyarodik utunk, megszépül az erdő: kanyargós patakot követ az út, a patak aztán bebújik a hegybe, csak néhol látszik egy-egy befagyott tócsa... az olvadó jég mesés rajzolatot varázsolt rájuk, minden egyes pocsolya tündértóvá nemesedett. Nevetünk, ballagunk, lábunk alatt hangosan zörög a száraz avar. Néhány apró, zöld levélke emelgeti a barna tölgyleveleket, még úgy igazán nem bújik semmi. Csak a madarak énekelnek, de azok aztán csőrük szakadtából.
Lassan emelkedő úton ballagunk a Sas-bérc felé. A név zord, sziklás meredélyt sejtet, holott a csúcs ötszáz méter magas sincs tengerszint felett, alig emelkedik ki a szelíd cserháti lankák közül. A váratlanul felbukkanó kilátó persze csak elvben kilátó, mert ahhoz nyitva is kéne lennie, ám egy tekintélyes lakat hirdeti a magunkfajta okvetetlenkedőknek, hogy kívül tágasabb. Igen szépen felújították ezt a száz éves, fura vadászkastélyt, a terv szerint turistaszálló is lehetne belőle, de ahhoz bizony gondnok is kéne, aki gondját viseli... Valaha az erdész és családja lakott a földszinti részen, az emelet volt fenntartva Poppenheim grófnak és vadász-vendégeinek.
A bujáki kálvária kápolnája
Szép a tisztás, az erdei pihenő, szemetet sem látni - nem túlságosan látogatott a hely. Kedvünkért még a Nap is kisüt pár percre, bárányfelhőssé szakadozik a szürkésfehér felhőpaplan. Épp el tud készülni a csoportkép, aztán ismét összezárulnak a felhők, és a hűvös szél tudatja: azért még tél van, február.
Visszafelé ballagunk a lejtőn, kétfelől hecsedlibokrok és száraz kórók, rőtvörösen zörgő száraz tölgyfalombok, és a száraz fűszálak összepöndörödött kalligráfiái kísérnek.
A következő megnézni való látványosság a középkori várrom.
Könnyen megtaláljuk. Meglepődök: mekkora vár! Még romjaiban is impozánsak a falai. Fura, hogy a lakosság nem hordta szét az omlott falak köveit, úgy látszik, akad itt kő bőven...
Kilátás Bujákra a kálváriáról
Az omladozó falakat olyan öreg borostyánok növik be, amilyeneket még sose láttam. Fává vastagodott, görcsös, tekergő törzsek, köveket markoló gyökerek, az egész hasonlít Angkor romjaira Kambodzsában. Ott is a gyökerek tartják össze az egész mindenséget.
Egy nagy boltív még hordozza az évszázadok súlyát, az ablaknyílások kő-mellvédeinek lassan elmosódik a faragása.
A vár története hitszegések és árulások szomorú krónikája. Nem híres ez a vár a dicső helytállásról, hősies csatákról, mint Eger, Szigetvár vagy Drégely. Nincs szépen rekonstruálva, nem fekszik népszerű és jól megközelíthető helyen, mint Hollókő vagy Nagyvázsony vára. Amióta a kivonuló törökök felrobbantották maguk mögött, nem sok minden történt benne - csak a borostyán növi be, és az elmúló évszázadok szárnycsapásai hallatszik felette.
Pedig impozáns rom. Még egy török mecset maradványai is megtalálhatók benne. Ki tudja, mit rejt a föld? A legendák mindenesetre mesékkel szőtték be ezt a várromot is, akárcsak a Kámort. Itt is vannak éjfélkor megnyíló ajtók, amelyek kincseskamrákhoz vezetnek, valamint más várakba átvezető titkos folyosók, feneketlen kutak... minden, ami kell.
Fejünk felett hollók szállnak el. Sárgás fényekben játszik a horizont alja, lefelé indul a Nap a felhők mögött.
Tomi, törzsutas :-)
Most már a falu felé fordul kis csapatunk. Birkatrágya pöttyözi a kopár domboldalt Buják felett, szál füvek lengedeznek. Hűvös van, megborzongok, szorosabbra húzom magamon a kabátot.
Autókaravánunk útnak indul Budapest felé, a Nap még búcsúzóul kikukkant a felhők közül, mielőtt átadná a stafétabotot az éjszakának. Pazar, narancsszín fények, tintakék és lila felhők, sugaras fénylángok világítják be az autópályán száguldó járművek szélvédőit.

De jó, hogy vannak barátaim, akikkel közös az élmény...
Még nem sok jele van a tavasznak


Mint egy ásványcsiszolat: olvadó és visszafagyó jég mintázata

Vízszintes "szintvonalak" a patakon olvadó jég hátán

"Tündérek tava"



Tölgyfazuzmó

Átmenetileg kibukkant a kék ég




A bujáki bár még látható boltíve

Az omladozó várfalat a gyökerek tartják össze

Hihetetlenül öreg borostyánok kapaszkodnak a bujáki vár falán

A bujáki vár egy ablaknyílásának maradványa


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.