Összes oldalmegjelenítés

2013. július 26., péntek

A Szent László-tárnics nyomában - A Harang-völgy virágai

 "Amikor a pestis, a döghalál pusztítani kezdett, az egész nép László királyhoz fordult, mindenki tőle várt segítséget. Mint a juhok a jó pásztorhoz, úgy tódultak a király sátorához. Szent László pedig Istenhez könyörgött, tőle várt segedelmet. Isten éjszaka álmot küldött a királyra. Egy angyal jelent meg a szent király előtt, és azt mondta:
- Vedd íjadat és tegezedet, menj ki sátrad elé, és minden célzás nélkül bocsásd el nyílvessződet. A vessző megmutatja, mit kell tenned. Amikor László király felébredt, hozatta íját és tegezét, kilépett sátrából, felhúzta íját, aztán célzás nélkül elbocsátotta a nyílvesszőt. A nyílvessző messze szállott, s ahol lehullt, egy genciána fűszálat átütött.
A genciána, a keresztesfű kenőcse mentette meg a népet a döghaláltól, s azóta is Szent László füvének nevezi a nép."


Szent László-tárnics - Gentiana cruciata
  Ez - is - szép a botanikában és a természetjárásban. A történetek, legendák, mítoszok. Némely növényünket, kivált a gyógynövényeket, rengeteg monda kíséri láthatatlan színként, érezhetetlen illatként - de mégis a növényhez tartozó módon.

A Normafa és környéke kedvenc helyeim közé tartozik. Érdekes, hogy pesti létemre évekig "hanyagoltam" - gyerekkoromból a neurotikus parkolás, az összeakadó sílécek, a forraltboros bódé előtti didergős, türelmetlen sorban állás maradt meg, nyáron talán nem is jártam itt egyáltalán. Ezért volt igazi felfedezés, amikor egy délután felbuszoztam ide a huszonegyessel... panoráma a városra, friss szellő, madárdal, izgalmas növények, és nem utolsósorban: fincsi rétes.

A Nagyrét egyik napsütötte padján ülve a másnapi hétvégi ügyeletre gondoltam, és arra, hogy micsoda kincsünk van. Akkoriban kezdtem érdeklődni a növényvilág iránt, és emiatt hamar feltűnt, mennyi ritkaság, szépség él itt. A Szent László-tárnics, például, ilyen. Őshonos, védett gyógynövényünk, gyomorerősítő, lázcsillapító hatóanyagokat tartalmaz. Így minden bizonnyal hasznos lehetett a pestis ellenszereként is. Persze a legenda, mint a legendák oly gyakran, tán kicsit túl van bonyolítva: ha már az angyal képes volt megjelenni lovagkirályunknak álmában, akkor a vaktában nyilazás ötlete helyett nem egyszerűbb lett volna a király orra alá dugni egy tárnicsot, hogy "figyuzz, ez kell neked"?

Szent László-tárnics - gentiana cruciata
Bakfű vagy orvosi tisztesfű - Betonica (stachys) officinalis
Gyógynövény a bakfű vagy más néven orvosi tisztesfű is. Hiszen már a latin nevében is szerepel, hogy a "patikahivatal" reuma és asztma ellen használatos régi növénye! Ultramarin-lila színe világított a sárguló fű között, az erdősáv árnyékos hátterével. A sárga len, ez a törékeny szépségű védett növényünk földre hullott napsugár-szilánk szirmaival kiragyogott a fű közül, az ágas homokliliom nyújtózó, egyenes szárakon emelte magasra sárga pettyel díszített fehér virágait a Harang-völgy meredek oldalában. A lózsálya ígéretes gyógynövény lehet, akárcsak közismertebb rokona - népi neve macskaláb. Mondjuk, én még nem láttam olyan macskát, aminek ilyen lett volna a lába... A budai imola bennszülött, védett növényünk, latin nevében Sadler József botanikus, egyetemi tanár nevét őrzi. A Normafa pedig Buda része, tehát a növény kétségkívül a "helyén van". De jól érzik magukat itt a különféle herefajok is, most háromfélét is fényképeztem! A dárdaheréről a Növényhatározó csoportban nem tudtuk eldönteni, melyik faj is pontosan... A rovarok viszont nem tettek fel kérdéseket, ők csak élvezték a gazdag nektárfelhozatalt. Kék égbolt-töredékként repkedtek a boglárkalepkék - nem voltak épp pózolós kedvükben, de sikerült elcsípnem objektívemmel egy bengeboglárkát. A közönséges aszat a biokontrollosok szerint ehető: "tüskéktől megtisztított zsenge hajtása apróra vágva salátának vagy főzeléknek alkalmas", a vörösheréről pedig azt írják, hogy "leveléből főzelék, saláta készíthető".

Gyűrűs zsálya vagy lózsálya - salvia verticillata
Bengeboglárka - Celastrina argiolus

Hegyisáska - Arcyptera sp.
Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum
Közönséges bojtorján -  Arctium lappa

Nagyvirágú lednek -  Lathyrus latifolius

Közönséges aszat - vagy nem :-)

Budai imola - Centaurea sadleriana

Sokpettyes virágbogár - Oxythyrea funesta

Pirosló here - Trifolium rubens

Pirosló here - Trifolium rubens

Erdei here - Trifolium medium
Sárga len - linum flavum

Ágas homokliliom - Anthericum ramosum

Dárdahere -  Dorycnium sp.

Nagy pacsirtafű -  Polygala major

Takarmánybaltacim -  Onobrychis viciifolia

Közönséges gyöngyházlepke -  Issoria lathonia

Csomós harangvirág - Campanula glomerata


3 megjegyzés:

  1. Hello!
    Klassz képek. Láttad a ritka boglárkát akkor? Tudod aminek nem mondjuk ki a nevét:)
    Nekem sajnos tegnap nem sikerült pedig most repül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is mondd. A szemem is kinéztem utána, de nem láttam én sem. Tuti akkor fogom, amikor a buszra várok épp és nincs nálam a masina... :-)

      Törlés
  2. Kár... Én is le akarom kapni nagyon:)
    Asszem pár hétig repül ki kéne menni megint.
    Lenne kedved megkeresni?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.