Összes oldalmegjelenítés

2013. július 1., hétfő

Kincsek az ártéren V. - a Szentendrei-sziget virágai júliusban

Hat hengerrel dübörög a nyár, a tébolyult rigók teli torokból énekelnek, ciripelnek a tücskök, és monoton cirpelő berregését hallatja a kabóca. Nem is hinné az ember, hogy Budapest központjától mindössze fél órányi vonatútra van. A Szentendrei-szigeten most azok a fajok bontanak szirmot, amelyek aztán egészen őszig nyílnak. A kiszáradó fű között élénk színfoltok virítanak makacsul a hőségben.
Ezeket gyakran "gyomnövénynek" nevezik. A gyomnövény, per definitionem, olyan növény, ami rossz időben van rossz helyen. Például a pipacs a réten nem gyomnövény, de a búzatáblában igen. 

Hadd mutassak be ezen "gyomnövények" közül néhányat!

Tarka koronafürt - coronilla varia
Tarka koronafürt (coronilla varia). Pillangósvirágú, rózsaszín-fehér kis virág. Értékes takarmány, emellett talajjavító és a méheknek fontos táplálékforrás. Egészen finom, enyhe illata van, illik a színéhez. Kúszó évelő, mindenfelé találkozni vele. Egészen novemberig nyílik.

Takarmánylucerna - medicago sativa
Takarmánylucerna (medicago sativa). Idejét nem tudom, mikor vetettek utoljára a Szigetmonostor határában lévő szántóföldön lucernát, a partoldal szélén mégis kivadulva nyílik ez a jellegzetes takarmánynövény. Azt kevesen tudják róla, hogy gyógynövény. Vitamindús és emésztési zavarok ellen is hatásos (felfúvódás, gyomorfekély, hasmenés). Erre friss levelei, vagy a belőlük préselt lé szolgál. Csíráztatva tél végén értékes vitaminforrás.

Sárkereplucerna - medicago fallata
Sárkereplucerna (medicago fallata). Élénk sárga virága különbözteti meg a takarmánylucernától. Szárazságtűrő, igénytelen növény.


Homoki lucerna - medicago varia
Homoki lucerna (medicago varia). Horány és Szigetmonostor környékén sok növény nevében szerepel a "homoki" jelző. De mégsem ez az érdekes növényünkben, hanem hogy hibrid: az imént mutatott takarmánylucerna (lila virág)  és a sárkereplucerna (sárga virág) hibridje. Ez a virág színén jól látszik.

Nagy bakszakáll - trapogon dubius
Nagy bakszakáll (trapogon dubius). Feltűnő sárga fészkes virágzata van, repülő bóbitája nem kevésbé látványos. Mindenfelé elviszi a szél, még a pesti aszfalt repedéseiből is képes kinőni.

Hólyagos csüdfű - astragalus cicer

zászlós csüdfű - astragalus onobrychis
Hólyagos csüdfű (astragalus cicer). Népi neve héjaköröm, ami termésének alakjára utal. Fakósárga pillangós virágai vannak, ebben hasonlít rokonára, a zászlós csüdfűre (astragalus onobrychis), aminek színe viszont tiszta kraplak-ultramarin (ó, régi szép panton színskála!). A csüdfüvek évelők. A méhek szeretik felkeresni virágaikat.


Fekete ökörfarkkóró - verbascum nigrum

fekete ökörfarkkóró - verbascum nigrum
Fekete ökörfarkkóró (verbascum nigrum). Majdnem biztos, hogy amit lefényképeztem az árokszélen, az ehhez a fajhoz tartozik. Porzószálai lilák, akárcsak az osztrák ökörfarkkóróé, viszont az osztrákkal ellentétben nem ágazik el. Emiatt királygyertyának is nevezik. A molyhos rokon pedig gyógynövény.

Fűzlevelű peremizs - inula salicina
Fűzlevelű peremizs (inula salicina). 9 peremizs (örvénygyökér) faj él nálunk, közülük a fűzlevelű viszonylag ritka. A pompás peremizs gyógynövény.

Fehér hamuka - berteroa incana
Fehér hamuka (berteroa incana). Ki hinné, ez a pici növény a káposzta rokona. Mindenfelé megél, ahol elég napot kap, és egészen őszig virágzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.