Összes oldalmegjelenítés

2013. július 10., szerda

Lepke-túra a Spartacus-ösvényen

Dobogókőtől a piros háromszög, majd a piros kereszt jelzés vezet Pilisszentlászlóra. Ez kicsit kalandos, mert az új erdőtelepítés (kerítés) kicsit átrendezte az útvonalakat, a térképemen meg még az eredeti volt. Az igyekezet jutalma végül egy fagyi volt Pilisszentlászlón. De most nem is ez a lényeg: a Spartacus-ösvény a Pilis-Visegrádi-hegység egyik leghangulatosabb túraútvonala. Pilisszentlászlóról érdemes megközelíteni - jelzetlen út, noha a turistatérképen fel van tüntetve, kicsit ki kell nyitni a szemet ahhoz, hogy startpontját megtalálja az ember, és ne tévessze össze egy vadcsapással. Eredetileg vadász (cserkész) ösvény, még inkább eredetileg az őzjárás természetes nyomvonala lehet. Ha már megvan, onnantól - tájékozódás szempontjából - könnyű a séta. Gyakorlatilag szintkülönbség nélkül lehet haladni rajta, noha a meredek részek időnként megomlanak, ilyenkor "elvész az út" és jön a legősibb közlekedési mód: a négykézláb. A terepet jól fogó túracipő mindenképp ajánlott.


Hogy mit ad a Spartacus-ösvény? Mesés Duna-kanyari panorámát a börzsönyi Remete-barlangok és a Mihály-hegy felé, andezittufa és andezit-konglomerátum tornyokat, amelyek szinte várrom képzetét keltik, ezerféle virágot és pillangót, és - jelen esetben - kiránduló társakat. Összesen kb. négy kilométer, a végén Visegrádra lehet érkezni, aminek számtalan előnye van: busz Pestre óránként, sétahajó, Fellegvár, királyi palota, Salamon-torony, fagyi.


A hegyek most, július elején valósággal virágköntösbe öltöztek, millió és millió virágon millió és millió színes pillangó lakmározott. Bódító volt a rengeteg rovar zümmögése, az érett,  szinte "asszonyos" nyár telt, meleg, magához ölelő, mindent elfogadó ölelése, maga az áradó bőség.




Útifű - Plantago sp.

Tarkalepke - Melithae sp.

Sakktáblalepke (Melanargia galathea) közönséges aszaton

Macskafarkú veronika - Veronica spicata

Egy egész rétnyi Orlay-murok - Orlaya grandiflora


Virágáradat

Változékony csüngőlepke - Zygaena ephialtes

Sakktáblalepke - Melanargia galathea

Fehéren ragyog a hegyoldal...

Fehérpettyes álcsüngőlepke - Amata phlegea

Aranyos rózsabogarak - Cetonia aurata

Délutánra szépen növögető cumulusok

Egy ritka szép Kelvin-Helmholz-féle felhőforma

Délutánra több rétegben gyűltek fölénk a felhők, de vihar most nem volt
Kedvenc látképem - a Duna Nagymarosnál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.