Összes oldalmegjelenítés

2013. július 1., hétfő

Árvíz után. Kincsek az ártéren IV: a Szentendrei-sziget virágai nyár derekán

2013. júniusában rekord magasságú árvíz söpört végig a Duna medrén, komoly elöntéseket, károkat okozva országszerte. Horányba és Monostorra is betört a víz.
A közvetlen ártér növényvilága már kezd regenerálódni az ár levonulása után, a partoldal pedig, talán a viszonylag sok nedvesség (belvíz, talajvíz) miatt szokatlanul fajgazdag és az átlagosnál nagyobbra nőtt növényvilágot mutat. A májusi "kincsek az ártéren"  blogbejegyzéseim helyszíne viszont botanikai értelemben egy időre megsemmisült. Természetesen az árvízi védekezésnél az emberi élőhelyek, a lakóházak védelme elsőbbséget élvez!

Tájkép csata után: homokdombok, homokzsákok a horányi gát oldalában
A károk mellett is sok érdekességet is találtam a horányi Duna-töltés oldalában. Ezek közt meglepően sok az ehető- vagy gyógynövény. Ez a kis terület valóságos élő patika!


Közönséges cickafark - achillea millefolium
A közönséges cickafark (Achillea millefolium) igazán sokoldalú gyógynövény. A virágos hajtásaiból készült tea görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, emésztésserkentő, szélhajtó hatású. A fehér virágú közönséges cickafark mellett egy jóval ritkább rokonát, a sziki cickafarkot (Achillea asplenifolia) is felfedeztem a kikötőnél. Ez a hellokitty-rózsaszín virág nem gyógynövény, és még sohasem találkoztam vele Horányban: a növény ott jelenik meg, ahol sók válnak ki a talaj felső rétegeiben. Ez a jelenség alighanem éppen most játszódik le a talajvíz (belvíz) szint ingadozása miatt.

Sziki cickafark - Achillea asplenifolia

Egyik kedvencem, már csak a neve miatt is, a terjőke kígyószisz (Echium vulgare). Érdes-szúrós növény, virágzata kunkori és az egyes virágok kígyófejre hasonlítanak: a kétágú bibeszál a "kígyó" villás nyelve. A virágok finom rózsaszínből kékre váltanak. Gyógynövény: virágzó hajtásának felső részét szárítják, Hasmenés és bélhurut elleni hatóanyagot tartalmaz.

Terjőke kígyószisz - Echium vulgare
 Íme a nagy kedvenc, a pipacs (Papaver rhoeas). Lángvörös virágait mindenki ismeri, de azt kevesebben tudják, hogy gyógynövény: szirmaiból toroköblítő, köhögéscsillapító tehát készítenek, a piros szirmokkal étel színezhető, magjaiból salátaolaj nyerhető.


Pipacs - papaver rhoeas
Most kezd nyílni a kígyóhagyma (Allium scorodoprasum). Ehető, vadsnidlingnek is nevezik, vitamindús vékony szálas levelei fokhagyma-ízűek, alkalmas tehát zsíroskenyér, pirítós, lángos, saláta ízesítésére.

Kígyóhagyma - allium scorodoprasum
Íme, a szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca). Daliás termetű évelő gyógynövény, keresztformában, átellenesen álló levelei katonásan sorakoznak. Csúcsi, virágzó szárrészeiből szívtáji panaszok elleni gyógyteát, gyógybort készítenek. Az árvacsalánfélék közé tartozik.

Szúrós gyöngyajak - Leonurus cardiaca
A közönséges lizinka (Lysimachia vulgaris) népi neve Szent Ilona füve. Az efféle növénynevek mindig gyógyhatásra utalnak, ez most is így van: a lizinka vérzéscsillapító hatóanyagokat tartalmaz. Érdekessége még, hogy árnyékban másfajta virágokat fejleszt, mint napfényben: ha árnyékban nő, önporzásra alkalmas, ha napfényben, akkor rovarmegporzókra "optimalizált" virágai vannak. Nedves talajok lakója, ami itt, Horányban általában egyáltalán nem jellemző: az idei magas talajvízszint lehet az oka, hogy felbukkant ez a növény.

Közönséges lizinka - Lysimachia vulgaris
A réti lednek (Lathyrus  pratensis) évelő pillangós növény, első ránézésre is nyilvánvaló, hogy a bab, borsó rokona. Szárazságtűrő, igénytelen növény. Keserű anyagokat tartalmaz, ezért a jószág nem legeli le. Nem ritka, akárcsak rokona, a mogyorós lednek (Lathyrus tuberosus), aminek magját, gumóját a középkorban fogyasztották (és mostanság fedezi fel újra a biogazdálkodás, biotáplálkozás).

Réti lednek - Lathyrus pratensis

Mogyorós (gumós) lednek - Lathyrus tuberosus
A tövises iglice (Ononis spinosa) szintén pillangós virágú, de cserjeféle: ártatlanul rózsaszín, finom virágai után nem is gondolná az ember, hogy micsoda gyilkos tövisei vannak! A szántóvető ember életét is megkeseríti: régi neve ekeakadály. Hanem igazi gyógynövény: gyökere, virágos-leveles hajtása is tartalmaz vizelethajtó hatóanyagokat, tehát húgykő megelőzésére, vese- és hólyagbajok ellen hatásos. Reuma elleni teakeverékeknek is része az iglice.

Tövises iglice - ononis spinosa
Az orvosi atracél (Anchusa officinalis) régóta ismert gyógynövény. Kunkori virágai úgy követik egymást, mint egy szappanopera epizódjai - az ember azt hinné, hogy már vége, és nem. Még mindig van még egy virág a kunkor végén! Gyógynövény: gyökere, levele nyálkaoldó, hurutoldó, köptető, vértisztító hatóanyagokat tartalmaz.

Orvosi atracél - Anchusa officinalis

Közönséges cickafark - Achillea millefolia


Pipacs - Papaver rhoeas



2 megjegyzés:

  1. Remek, sokak számára tanulságos blogot állítottál össze, gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Én is gratulálok újabb érdekes, szép blogodhoz! A térképen bejelölt útvonal mit jelent?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.