Összes oldalmegjelenítés

2013. július 3., szerda

Harangvirágok özöne Visegrádon

 "Egy szál harangvirág, ennyi csak, mit adhatok" - nos, Visegrád nem egy szál harangvirággal ajándékozott meg a hétvégén, hanem valóságos csokorral. Visegrádról a legtöbb embernek a Fellegvár, a Salamon-torony és a Palotajátékok jutnak az eszébe (rutinosabbaknak a kitűnő pizzéria és a fagyizók, a Sibrik-domb, a Canopy- és bobpálya, a katolikus templom évről évre változó mintázatú úrnapi virágszőnyege, a Görgey-villa, a római őrtornyok nyomai és a Makovecz-tervezte sportcsarnok is). Most egy új arcát mutatta meg a környék: nem csak történelmi és kulturális emlékekben, hanem campanula (harangvirág) fajokban is bővelkedik.

A visegrádi fellegvár
Visegrádon, a Fellegvár parkolójának közelében, a műút mentén, illetve annak közvetlen közelében legalább ötféle harangvirágfaj virágzik most, július elején. Nem akartam hinni a szememnek. A lila párták felhőként lebegtek az erdő árnyékos-félárnyékos alján, a fák alatt. Varázslatos, hogy a harangvirág ennyiféle lehet!

Olasz harangvirág - campanula bononiensis színhiányos példánya
Olasz harangvirág (campanula bononiensis). Nyúlánk bugavirágzata van, leveleket csak a szár alján hoz. Halvány ibolyaszínű virágait erdőszéleken nyitja. A fotón egy változat látható: színhiányos, majdnem hófehér példány.

Baracklevelű harangvirág - campanula persicifolia
Baracklevelű harangvirág (campanula persicifolia). Őshonos fajunk, félárnyékos lomberdőkben, utak mentén nyílik tavasztól októberig. Vékony, lándzsa szerű (kissé a barackfáéhoz hasonló) levelei vannak. Akár 1 méter magas is lehet, évelő, magról is jól terjed.

Csomós harangvirág - campanula glomerata
Csomós harangvirág (campanula glomerata): évelő, tölgyerdőkben, erdei utak mentén, napos és félárnyékos helyen is gyakori. A növény csupasz, vagy csak kissé szőrös, és virágai csomóban (bogban) nyílnak. Az egyes virágok viszonylag kicsik.

Kánya harangvirág - campanula rapunculoides
Kánya (kónya) harangvirág (campanula rapunculoides). Latin nevét répaszerű gyökeréről kapta. Őshonos faj, virágai a szár egy oldalán sorakoznak, azt el is húzzák (ettől a fürt "kónya" lesz).


Csalánlevelű harangvirág - campanula trachelium
Csalánlevelű harangvirág (campanula trachelium). Erőteljes növény, hatalmas lila pártával. Még sose láttam ekkora harangvirágot! Évelő gyöktörzse van, virágzata rövid fürt vagy buga. A párta belül "pelyhes" (én inkább kifejezetten szőrösnek mondanám). A csalánéhoz hasonló formájú a levele, ráadásul a hasonlóságot fokozza, hogy szúrósan érdes-szőrös.

Csalánlevelű harangvirág - campanula trachelium

Csalánlevelű harangvirág - campanula trachelium

Csalánlevelű harangvirág - campanula trachelium

Csalánlevelű harangvirág - campanula trachelium
Olasz harangvirág - campanula bononiensis
Baracklevelű harangvirág - campanula persicifolia

Olasz harangvirág - campanula bononiensis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.