Összes oldalmegjelenítés

2013. március 16., szombat

Normafa és lidércfarok

A Dunántúl tegnap gyakorlatilag hóba süllyedt, és sokan a 2013-as nemzeti ünnepet, március tizenötödikét hóban rekedve töltötték - tisztelet a tűzoltóknak, katasztrófa-elhárítóknak, és minden segítőnek! Március 16-án megdőlt a hidegrekord is.
Ezt tulajdonképpen már szerdán lehetett sejteni híradó és időjárás-előrejelzés nélkül is, mert az égen feltűntek a "lidércfarkok" vagy "boszorkányseprűk"  (cirrus vertebratus felhők), amik a magas légkörben felbukkanva biztosan jelzik a markáns hidegfront közeledését. Ez nem babona, hanem légkörmeteorológia, bár a népi elnevezés mutatja, hogy a régiek is észrevették a jelenséget. Ha ezt látjuk az égen, az nem szokott jót jelenteni - a bizonyos augusztus 20-i vihar előtt is ott volt a lidércfarok az égen, akkor épp a Pilisben túráztam...
A halcsontvázhoz hasonló cirrus vertebratus
A hófúvásos péntek után mára viszont kisütött a nap, és a szerencsésebb vidékek lakói kirajzottak egy utolsót szánkózni, síelni, forralt borozni. A Normafa szinte felbillent a sok szánkózó, sikongató, hógolyózó gyerkőc alatt. A tiszta időben gyönyörű volt Budapest panorámája. A réteses bódéja előtt olyan sor állt, hogy inkább kihagytam... remélem, most már tényleg a tavasz jön!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.