Összes oldalmegjelenítés

2021. november 3., szerda

Nógrádtól Királyrétig: októberi séta a Börzsönyben

 Nógrádtól Királyrétig: egyik kedvenc, rövid útvonalam a Börzsönyben. Alig 10 kilométer, mégis sok látnivalót kínál...

Őszi kikerics - Colchicum autumnale

A zónázó vonat nem éppen üres. Kirándulók sokasága, valamint kosarakkal megrakodott gombászni vágyók utaznak rajta főleg. A gomba-témával egészen Vácig szóval is tartanak, nem unatkozom. (Tapasztalataim szerint a gombászok legalább annyira szeretnek eldicsekedni a jelen- és múltbeli zsákmányaikkal, mint a horgászok.)

Napsütéses a reggel. A szomszédos vágányon már ott áll a kis piros "nógrádi expressz"... és színültig van iskolába tartó kisváci diákokkal. Kisvác után szinte magamra maradok... zötyög a kis vonatocska, felsorakoznak a fák az ablakon túl. Ígéretes nap! Hátha sikerül kamerámmal elcsípnem egy muflont, egy őzbakot, vagy akár szarvast, mint tavaly ilyenkor... ábrándozok.

Színes lombok Nógrád határában

Leszállok... jobb kéz felé nádassal szegélyezett kis tó, rajta két dölyfös, fehér hattyú lebeg mozdulatlanul. Nógrádtól a jól ismert kék sáv jelzésen haladok. A forrásnál több autó is parkol... szúrós szemű nénik gyűjtik marmonkannába a forrásvizet. Köszönök, de nem viszonozzák... vajon mit gondolnak, elviszem a vizet?

Tűnődve ballagok tovább a mező szélén, és örömmel látok néhány kései, másodvirágzó növényt. Lilás foltként villan szemembe egy meglepően daliás olasz harangvirág-csokor. És, nini, még egy újdonság is akad: egy örménygyökér!

Boglárkalepke pihen imola kóróján

Felettem vörös vércse köröz. Szemem sarkából látom, ahogy villámként lecsap valamire a mezőn... ráfordulok a teleobjektívvel, de messze van. Azért innen is látszik, hogy valamit tart a karmai között, és széles ívekben köröző röptében falatozza is, közben szeme már a következő zsákmányt lesi.

Hollók lágy korrogása hallatszik a vár csonka tornya felől. Ferde fénysugarak pásztázzák a vidéket. A régi zsidó temető felmagzott füvét lekaszálták, egészen rendezett látványt nyújt. Némelyik mohos, megdőlt sírkövön ott vannak az emlékezés kavicsai is...

Olasz harangvirág - Campanula bononiensis
Átszelem a kis kálváriadombot - mindig az az érzésem, hogy régészeti leleteket rejthet - csendes minden. Hűvös a reggel, a fények kemények, és van valami furcsa idegenség, távolságtartás a tájban. Máskor valósággal magához ölel meleg fényeivel, most mintha a Börzsöny hegyei is messzebb húzódnának. De nem ellenséges. A szarvasbőgés már elcsitult, pihenésre készül az erdő.
Örménygyökér - Inula helenium. Védett faj
 Egyedül ballagok a régi, köves szekérúton, mindössze két erdésszel találkozom. A Béla-rét kedves helyem, sok érdekes vadvirágot rejt. Igen, most is: őszi kikericsek, egy szép szeplős szegfű, több szál kardos peremizs, cickafarkok, különféle ökörfarkkórók...

Szeplős szegfű - Dianthus armeria
Szép lassan közeledek Királyréthez... ballagó, erős, barna test villan a szemembe a széles tisztás túloldalán. Szarvasbika! Nem igazán izgatja magát, messze is van, elbámulok, fotózni el is felejtek... Szép ám nagyon!
Vörös vércse imádkozó sáskát zsákmányolt
Kóválygok kicsit a Bajdázói-tó környékén, szalamandra látványában reménykedek... de hiába volt a tegnapi eső, ezek a különleges kétéltűek valahol másutt járnak ma. A tóból kimeredő korhadt fatönkön sem napozik teknős, felette sem repül szürke gém. Mintha nem lenne itt semmi, csak egy pár, felháborodottan, rekedten hápogó tőkés réce. Hallatlanul élvezem, hogy rengeteg időm van, mindent alaposan megnézhetek, minden vízfodrot látva kideríthetem, mi keltette, nem kell sietnem.
Kardos peremizs - Inula ensifolia
Elmegyek a Hiúz-házig, aztán fel az új kilátóhoz - továbbra is üres a táj, hiába, hétköznap van - az időt "virágvadászattal" töltöm. A kisvasút sínpárja mentén akad sok minden: pelyhes és szőrös kenderkefű, héjakútmácsonya, katáng, terjőke kígyószisz, útszéli bogáncs, pirulnak a vadszőlő levelei. Elröppen az idő. Szinte meleg van.
Ökörfarkkóró - Verbascum sp.

Vidám, hangos társaság gyülekezik a kisvasút végállomásán. Hamar rájövök, hogy vasutasok, talán amolyan üzemi kirándulás lehet. Előkerülnek a különféle házi gyümölcsleveket tartalmazó laposüvegek is. Felettem fátyolosodik az ég.

Nálam csak dobozos kávé van, meg vitaminos ásványvíz kulacsban. Valamint egy tojásos szendvics, ezt el is falatozom, amíg megérkezik a kisvasút. És már a kis szerelvényről látom, hogy egy egész rudli legelész Hártókútnál a sínek mellett...

Útszéli bogáncs - Carduum acanthoides

Őszi kikerics - Colchicum autumnale

Kardos peremizs - Inula ensifolia

Őszi kikerics a Béla-réten

Mezei juhar - Acer campestre

Barkócaberkenye - Sorbus torminalis

Mikrovilág: mohadzsungel

Közönséges édesgyökerű páfrány - Ploypodium vulgare


A Nagy-Vasfazék patak

Szőrös kenderkefű - Galeopsis speciosa

Vadszőlő - Parthenocissus sp.

Terjőke kígyószisz - Echium vulgare

Mezei katáng - Cichorium intybus

Ökörfarkkóró - Verbascum sp.

Egy extra piros pelyhes kenderkefű - Galeopsis pubescens

Virágzó közönséges borostyán - Hedera helix

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.