Összes oldalmegjelenítés

2013. április 23., kedd

Gyadai tanösvény, Naszály

Egy hét alatt rengeteget változott a rét és az erdő! Minden olyan zöld lett, hogy az már transzcendens. Igazi békebeli kirándulás, sok gyerekkel, pöttyös labdával, piknikkosarakkal...
Keltikeszőnyeg

Lombfakadás a bükkerdőben
A gyadai rét, virágba borult kökénybokrokkal
A Gyadai tanösvényhez Katalinpusztánál kell leszállni a buszról, kicsit még menni előre, és aztán már ki is van táblázva, jobb kéz felé lesz a tanösvény bejárata. Egy kapuval indul, amit nagy, integető, aranyos, fából faragott hangya díszít. Van a tanösvényen patakvölgy izgalmas függőhíddal, vizes élőhely lépőcölöpökkel és pallóval, és kellemes, piknikezésre csábító rét is (egy fiatal párt másra is csábított, de illedelmesen úgy tettem, mintha nem látnám őket).


A tanösvény "körforgalomban" megy, de a legtávolabbi részénél leágazik belőle jobbfelé a piros jelzés. Ez eleinte szolídan, majd egyre vadabbul meredeken megy fel a Naszály csúcsára. Kicsit elszántabbaknak való, de megéri. Nem voltam igazán elégedett a meredek lejtőn bemutatott menetteljesítményemmel, de aztán átlendülve ezen megérkezett a hegy ajándéka. Ilyenkor a haláltusát leplezendő elszánt növényfotózásba szoktam kezdeni. Nem volt nehéz témát találni, mert minden tele lett erdei virágokkal. Kankalinok, héricsek, és olyan odvas keltike-tömeg, mintha a Naszály oldalát leöntötték volna keltikével. Aztán a pazar kilátás miatt is megérte a meredek kapaszkodó.


Találkoztam még bogláros szellőrózsával, fürtös gyöngyikével, martilapuval, tavaszi lednekkel, olocsán csillaghúrral, kónya vicsorgóval, ínfűvel, gólyaorral és persze tüdőfűvel is. Életre kelt a Kisnövényhatározó! Elképesztő volt az a pazarló színpompa, amivel a virágok megajándékoztak. Elég sok kiránduló volt, egyikük számára fotótémát jelentettem, ahogy kankalint fényképezek.  :-)


A kirándulás nem lehetett több 15-16 kilométernél, de éreztem a lábamban, főleg a szintkülönbségek és a virágfotózáskor bemutatott balettmozdulatok miatt.
Hajnalpírlepke - találó a neve!

Gólyaorr

Kankalinok

Indás ínfű

Tavaszi lednek

Perzsa veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.