Összes oldalmegjelenítés

2013. október 12., szombat

Őszi színpompa a Normafánál és a Széchenyi-hegyen

A Normafa környéke és a Széchenyi-hegy az egyik kedvenc helyem. A Széchenyi-hegyi adótorony környéke védett terület, sem építkezés, sem sícentrum létesítése szempontjából nincs közvetlen veszélyben. A Gyermekvasutat  - lánykori nevén Úttörővasutat - felkereső sokaság is elkerüli ezt a bozótossal tarkított lapos hegytetőt, ahonnan szép kilátás nyílik észak felé. Jelzetlen ösvények sokasága szeli át, de van bőven jelzett út is (zöld turista és Mária-út), sajnos nem lehetetlen ezerrel száguldó terepkerékpárosokkal találkozni ezeken az utakon. Semmi baj nincs a kerékpározással, de szörnyen balesetveszélyes tud lenni, amikor a semmiből egyszercsak felbukkannak a hátam mögött.



Mára rengeteg dolgom lett volna, mi sem volt természetesebb hát, mint hogy felbuszoztam a Gyermekvasút végállomásához egy kis természetfotózásra. De nem bántam meg. Az október közepén jött szokatlan meleg, az elmúlt napok esői után hihetetlen színekbe öltöztették a természetet. Még mindig bőven van, ami nyílik, akadnak lepkék-rovarok, a madarak lomhán rebbennek fel egy-egy pirosló bogyóval a csőrükben, a lombok színei pedig valójában visszaadhatatlanok. A fák, bokrok mögül gyerekzsivajt és gőzmozdony pöfögésének hangját hozta a szél - íme egy igazi, békebeli családi hétvége...
A szinte vakítóan kék boglárkalepke olyan volt, mint egy repülő zafírkő. Elénekeltem neki Süsü dalát (tényleg!), "állj meg lepke, állj meg", és úgy látszik meggyőztem, mert hagyta magát lefényképezni... A fél-élősködő, fura növények két fajával is találkoztam, az egyik az elmaradhatatlan kéküstökű csormolya (ezúttal igazi "kacsalábon forgó" példány, lásd lentebb), a másik a sárga fogfű.

Csomós harangvirág - Campanula glomerata

Repcsény (Erisymum sp.) látogatójával, az ékfoltos zengőléggyel (Epistrophe baltaeala)

Útszéli imola - Centaurea biebersteini

Ez vagy egy furcsa szmájli, vagy egy darázs hátulról

Gólyaorr (Geranium sp.) vörösre színeződő levele

Kacsalábon forgó kéküstökű csormolya (Melampyrum nemorosum)

Még egy gólyaorr levél


Közönséges bábakalács - Carlina vulgaris

Sárga fogfű - Odontites lutea

Aranyfürt - Aster linosyris

Boglárkalepke

Egy a számtalan vadrózsafaj közül

Vajszínű ördögszem - Scabiosa ochroleuca

Elvirágzás után ezt látjuk a vajszínű ördögszemen

Vastövű imola - talán (Centaurea scabiosa)

Izzik a galagonya ruhája... (Crataegus sp.)

Csomós harangvirág - Campanula glomerata





Vadgesztenyefa. Ez biztos. (Aesculus hippocastanum)



1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.