Összes oldalmegjelenítés

2015. március 17., kedd

Tenyeribékák

Sok ember irtózik a békáktól, pedig ártalmatlan kis jószágok. A családi békamentés arra is jó alkalom, hogy aki bátor, esélyt adjon magának a félelem legyőzésére. Most is volt egy-két hősies anyuka, aki meg merte érinteni, sőt fogni a kis ásóbékákat, amiket a lelkes gyerekek hordtak oda nekik. Itt a Tápiómente síkságán a barna ásóbéka igencsak elterjedt faj, ezrével telel a puha talajban, jó másfél méterre beásva magát. Tavasszal előbújnak a langyosabb, esős reggeleken, és tömegével indulnak a Nagy-Nádas felé, de - és ez a békamentés lényege - nem kerülnek az úttestre az autók kerekei alá, sem pedig a sínekre, hanem a terelőkerítés a beásott vödrökbe tereli őket, ahová belepottyannak. Reggelente a békamentők összeszedik őket és számlálás után átviszik az úton. Mind másmilyen! Egyedi a mintázatuk, a színük, az "arckifejezésük", a szemük, a viselkedésük... egyéniségük van! Most, 2015. március 15-én semmi esetre sem szerettem volna Budapesten maradni - száz méterre lakom a Parlamenttől, és egyáltalán nem vágytam az ünneplő politikum közelségére, tehát irány Farmos, ahol ezen a napon családi, baráti társaságokat vártak békát szedni. Meg aztán szerettem volna kipróbálni a videókészítést, és az ásóbéka jó modellnek ígérkezett. (Lásd a linket lejjebb!)
Nem is könnyű videofelvételt készíteni, ha az egyik kezemben a masina van, a másikban pedig a téma... de az ásóbékák igazán együttműködőek voltak. Az egyik még dalra is fakadt... :-)

Szép ez a magyar táj.
A szikes pusztán apró élőlények sokasága ébredezik... fehér ködvirág rezeg egy-két centiméterre a talaj felett, máris fehérednek a vakszik foltok, sárgán villan az aprócska, hatszirmú tyúktaréj virága... lassan kondul a kolomp, a birkanyáj lomhán mozdul, a falu felől déli harangszót hoz a szél. A pocsolyákban unkák pislognak, nádas zizeg, gólya kering a nádas felett, a pásztorkutya a fejét sem emeli fel, csak fülét lebbenti álmosan...

Szikes puszta a Tápióvidéken
Íme az a bizonyos tenyeribékás videó. Többek szerint nagyon cuki:



Erősen eltérő színűek a barna ásóbéka (Pelobates fuscus) egyedei

Barna ásóbéka - Pelobates fuscus

Szúrós szemekkel néz a "banda"... 

Pirosas színezetű barna ásóbéka - Pelobates fuscus

Drapp-barna cikcakkos mintájú barna ásóbéka - Pelobates fuscus

A Kékbegy Tanösvény pallósora a nádasban

Aprócska vízibéka

Sárga tyúktaréj - Gagea lutea

Tavaszi ködvirág - Erophila verna

Végre süt a nap! Vöröshasú unka - Bombina bombina

A bárányok hallgatnak - most épp engem

Birkanyáj a pusztán - amíg a szem ellát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.