Összes oldalmegjelenítés

2017. december 17., vasárnap

A Tétényi-fennsík vadvirágai - egy fotókiállítás képei

Kevés főváros büszkélkedhet olyan természeti kincsekkel, mint Budapest. A híres barlangok és még híresebb gyógyvizes fürdők mellett érdemes tudni arról, hogy bár megfogyatkozott területen, de mégis hallatlan gazdagságban élnek itt ritka növény- és állatfajok. A fővárost körülölelő területek között a Tétényi-fennsík valóságos ékszerdoboz. Európai szinten is kiemelkedő fajgazdagsága, mintegy 400 növényfaja önmagában is indokolja a természetvédelmi védettséget, nem beszélve a számtalan ízeltlábú-fajról és a hüllőkről.

Mit kínál a hely a természetbúvárkodó fotósnak? Első ránézésre kopár, unalmas táj... mit lehet itt felfedezni? Aztán, ha az ember közelebb hajol, a galagonyákkal pettyezett mészköves fennsík megmutatja rejtett szépségét. Tavasszal a fehér sziklák között bódító illatú, élénk rózsaszín henye boroszlán rejtőzik - nem véletlenül nevezik ezt a növénykét a székelyek riszegvirágnak! Amott apró nőszirmok lila és sárga foltjai, mint valamiféle keleti mozaik, színezik a felszínt. Ritka kincs a fűtengerben nehezen észrevehető, parányi orchideaféle, a sömörös kosbor, a zuzmófoltos mészkősziklák között parányi, természetes sziklakertek bújnak meg élénksárga napvirággal, apró szegfűfélékkel, liláskék gyöngyikével. Ilyenkor kezdenek nyílni a vadrózsafajok is! Nyáron a sárguló szénafű között újabb szépségekre lelni: nyílnak a hagymafélék, a sárga peremizsek, a szellőben szinte táncol az árvalányhaj és az ágas homokliliom. Ősz közeledtével lilává festi a mezőt az ékes vasvirág. A sziklás, nyílt területek, a különféle erdőfoltok és cserjések más és más életközösségeknek adnak otthont. 
Az első, felszínes pillantásra érdektelennek tűnő táj valójában nyüzsög az élettől, és a fotós szinte nem is tudja, mire fókuszáljon makro-objektívjével! A kiállításban látható harminc kép, a Tétényi-fennsíkon élő vadvirágokból kötött "csokor" természetesen csak afféle ízelítő lehet. Legjobb személyesen felfedezni ezt az élő kincsestárat, hogy megismerjük, megbecsüljük és megóvjuk az utókor számára!
Fürtös gyöngyike (Muscari neglectum)    

Henye boroszlán (Daphne cneorum)

Homoki nőszirom (Iris arenaria)

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

Kónya habszegfű (Silene nutans)

Bíboros kosbor (Orchis purpurea)

Bíboros kosbor (Orchis purpurea
Kisvirágú csüdfű (Astragalus austriacus)

Osztrák zsálya (Salvia austriaca


Magas gubóvirág (Globularia punctata)

Sömörös kosbor (Orchis ustulata)

Ékes vasvirág (Xeranthemum annuum)

Molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus)


Ágas homokliliom (Anthericum racemosum)

Sárga hagyma (Allium flavum)

Bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon)

Szakállas csormolya (Melampyrum barbatum)

Hegyi len (Linum austriacum)

Apró nőszirom (Iris pumila)


 Fürtös gyöngyike (Muscari neglectum)

Indás ínfű (Ajuga reptans)


Lila ökörfarkkóró (Verbascum phoeniceum)


Lila ökörfarkkóró (Verbascum phoeniceum)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.