Összes oldalmegjelenítés

2017. október 31., kedd

Tanösvény a ködben: a váci Duna-part világa

Ha csak tehetem, igyekszem a dolgaimat úgy időzíteni, hogy legyen időm az adott helyen egy kis bóklászásra, fotózgatásra, felfedezésre. Így volt ez ezen a Vácott töltött délelőttön is.
Most még a kerékpárút is a mesék világát idézi
A köd miatt jókora késéssel járnak a vonatok, szerelvényünk úgyszólván tapogatózva halad. A Duna mellett a köd még sűrűbbé vált. A parti sétányon csak a kocogók sziluettjei látszódnak, míg bele nem vesznek a ködbe, ami szinte még a hangokat is elnyeli. A nagy folyó felől néha felháborodott kacsahápogás, hullámok locsogása, egy-egy teherhajó motorjának dohogása hallatszik csak.

Megkeresem az ártéri tanösvényt egy jóindulatú horgász útmutatása nyomán, aki figyelmeztet: ne várjak sokat tőle. Sajnos ez igaz. A pár éve nagy alapítványi lelkesedéssel és nyilván sok pénzen létrehozott pallósor karbantartás híján mára az enyészeté, senkinek se javasolt, hogy rátegye a lábát a mohos, korhatag deszkákra. Pedig milyen hangulatos hely lehetne!

Vegyes érzésekkel bóklászom hát, gondolataim és emlékeim éppúgy bukkannak fel és tűnnek tova, mint a köd pászmái. A horgásztó homályos tükre fölé görnyedve ülnek az örök reménykedők.

Csodálatos elmosódó távlatokat ad a köd! A ragyogóan színes lomb-avar finom átmenettel fakul, ahogy messzebb vetem tekintetem, a partmenti fűzfák mintha táncolnának. Közelebb lépve fellobban egy-egy vadszőlőinda bíbora, királyi sárga lepel a juharok aranysárga levélszőnyege. Az ecetfák narancs-vörösen lángolnak a csepergős félhomályban, és egy-egy kócos seprence emelgeti fehérkoszorús fejecskéjét... A harmatcseppek kristálykatedrálissá varázsolják a pókhálós kórókat, mesevárrá a nádast.
Az ártéri erdőben nem lenne meglepő, ha manók bukkannának fel

Közönséges vadszőlő - Parthenocissus inserta. Amerikai eredetű, adventív kúszónövény

Őszirózsa-féle, talán lándzsás őszirózsa (Aster lanceolatus). Egy sor amerikai eredetű őszirózsafaj bukkant fel nálunk is

Molyhos ökörfarkkóró  Verbascum thapsus

A kerékpárút áthalad a kis Gombás-patak hídján

Hangulatos pihenő a horgásztó közelében



Korai juhar - Acer platanoides.

Közönséges vadszőlő - Parthenocissus inserta

Közönséges vadszőlő - Parthenocissus inserta

Matild nebáncsvirág - Impatiens balfourii. Ez a növény a Himalájában és Kasmírban őshonos








Útszéli bogáncs - Carduus acanthoides


Lándzsás őszirózsa - Aster lanceolatus


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.