Összes oldalmegjelenítés

2019. április 12., péntek

A Tétényi-fennsík vadvirágai április közepén

A Tétényi-fennsík nagyon értékes élőhely. Annak ellenére, hogy a területet sokáig katonai gyakorlótérként használták, sok növény pont itt találja meg az élőhelyét. A száraz, porlódó dolomittól fehérlő ösvényeken apró hüllők, gyíkok surrannak, a figyelmes nézelődő rengetegféle szép rovart, pillangót láthat. Mindehhez könnyű eljutni, a Szoborpark (Memento Park) jó viszonyítási pont: a tanösvény mögötte kezdődik, a tájat pedig egy hatalmas, futurisztikus beton víztorony látványa uralja. Viszonylag kis területen nagyon sokféle élőhely alakult ki, ezért rövid séta alatt is nagyon sok téma tárul a makro-fotós objektívje elé. Elég sokan kocogni, lovagolni, kutyát sétáltatni járnak ki ide, tehát póráz nélküli érdeklődőkre is számítani kell.
Törpemandula - Amygdalus nana
Váratlanul felszabadult a délutánom... buszra pattantam hát, és hosszas tekergés után megérkeztem a Szoborpark látványos bejáratához. El Marx és Engels gránitszobrai mellett... és máris az orgonabokrok mellett állok a fennsík szélén.
Nagy a szárazság, semmi sem mozdul, vihar előtti a csönd. Opálos fények játszanak a fennsík felett, a horizonton hatalmas felhőtornyok törnek a magasban. Fejem felett ezüstszínű, masszív repülőgép berreg át. Azt hiszem, ez az a hetven éves old-timer masina, amin egyszer ültem is... még az emlék is összerántja a gyomromat, a repülés igazi, nyers élménye volt, beleértve azt is, ahogy a szél dobálta az öreg masinát a budai hegyek felett...
A Tétényi-fennsíkon is nagy a szárazság.
Fókuszt állítok a szememen, és a lábam elé kezdek nézni. A száraz fű között apró, színes foltocskák villannak fel: tengernyi sötétlila fürtös gyöngyike, sárga pimpó. Zöldessárgán virágzik a farkas kutyatej... lilán emeli magasba fürtjét a mezei zsálya. Minden virág akár egy villás nyelvű, kitátott szájú kígyófej.
Végigsétálok a tanösvényen. Sehol senki, csak a repülőgép bukkan fel időnként. Szinte méterenként térdelek le valamilyen apró fotótéma miatt. Zanót, gubóvirág, aprócska virágzó szamócák. A cserjék is virágoznak: sárgán "lángol" a sóskaborbolya, szirmait bontja az ostormén bangita...
Megpillantok egy bíboros kosbor tőlevélrózsát, ezt a példányt "személyesen ismerem". Egyéb orchideafélének nyoma sincs. A szárazság miatt minden apróbb, mint szokott lenni.
Az öreg levendulatöveket láthatóan nem zavarja a szárazság. Elmorzsolok egy levelet, orromhoz emelem - ó, Tihany, Tihany...
Lábam nyomán apró hüllők zizzennek. Megpillantanom egyet sem sikerül, fürgék az ólmos melegben.
Míg a buszom megérkezik, a virágos kőris rügyeit fényképezem. Megannyi manó, bimbót óvó kis kéz, ha az ember jobban megnézi.
Apró esőcseppet sodor arcomba a szellő. Ideje indulni...
Kivadult örmény gyöngyike - Muscari armeniacum

Mezei tarsóka - Thlaspi arvensis

Fürtös gyöngyike és pimpó (Muscari neglectum, potentilla sp.)

Közönséges orgona - Syringa vulgaris

Apró nőszirom - Iris pumila

Lecsepült veronika - Veronica prostrata

Farkas kutyatej - Euphorbia cyparissias

Zanót... talán selymes (törpe) zanót - Chamaecytisus ratisbonensis

Magas gubóvirág - Globularia punctata

Osztrák pozdor - Scorzonera austriaca

Zanót... talán selymes (törpe) zanót - Chamaecytisus ratisbonensis

Sóskaborbolya - Berberis vulgaris

Ostormén bangita - Viburnum lantana

Szomorú estike - Hesperis tristis

Felcsigázott érdeklődéssel várják az esőt...

Csattogó szamóca - Fragaria vesca

Mezei zsálya - Salvia pratensis

Apró nőszirom - Iris pumila

Virágos kőris - Fraxinus ornus rügye

Virágos kőris - Fraxinus ornus rügye

Virágos kőris - Fraxinus ornus rügye

Lappangó sás - Carex humilis

Piros árvacsalán - Lamium purpureum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.