Összes oldalmegjelenítés

2013. november 22., péntek

Sziromszínek. Vadvirág-album 7. Violaszín (lila) virágok

Sok növényhatározó kiskönyv van forgalomban, amelyekben a növények meghatározását "színkulcsokkal" segítik. Sajnos azt vettem észre, hogy a színek megnevezése nem mindig pontos. Vajon ha az én feladatom lenne, hogyan tudnám szín-kategóriákba sorolni a vadvirágok szirmait? Mivel a természet nem a Panton-skála, vagy az iskolai tubusos tempera alapszínei szerint osztotta szét őket, az biztos! Némi gondolkodás után létrehoztam a FITO-PANTONT, ezt a kilenc tagból álló, teljességgel tapasztalati alapú és önkényes színskálát! A Fito-panton színskála kilenc alapvető virágszínből áll: fehér, vajsárga, napsárga, narancsszín, bíbor/piros, rózsaszín, violaszín (lila), ultramarinkék, égszínkék - és a tizedik kategória a tarka szirmú virágoké. Fogadjátok szeretettel!
Fito-panton skála
A lila az egy macerás szín. Félúton jár a piros és a kék között, a régi magyar nyelvben külön szó sem volt rá, a lila virágokat a kékek közé sorolták, a kék egyfajta furcsa árnyalatának tekintették. Például a kökörcsin nevében a "kök" régi török szótő azonos a magyar "kék"-kel. Népművészetünk sem használta a lilát, régi festők palettáján is ritkán látjuk, a mediterrán világban ma is baljós jelentése van.
Lila a misztikum színe, de lila az enyhet adó levendula is. Lila az alkonyi égbolt, amit narancsszín felhők színeznek. És nagyon-nagyon sok vadvirág is lila, vagy violaszínű - maga a viola (ibolya) is.

Baracklevelű harangvirág - Campanula persicifolia

Üstökös gyöngyike - Muscari comosum

Orvosi atracél - Anchusa officinalis

Ibolyás gérbics - Limodorum abortivum

Közönséges gyíkfű - Prunella vulgaris

Csomós harangvirág - Campanula glomerata

Ibolya - Viola sp.

Tavaszi lednek - Lathyrus vernus

Feketenadálytő - Symphytum officinale

Lila ökörfarkkóró - Verbascum phoeniceum

Szürkés ördögszem - Scabiosa canescens

Keserű pacsirtafű - Polygala amara

Pettyegetett tüdőfű - Pulmonaria officinalis

Mezei varfű - Knautia arvensis

Réti zsálya - Salvia pratensis

Sugaras zsoltina - Serratula radiata

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.