Összes oldalmegjelenítés

2024. szeptember 9., hétfő

Őszköszöntő séta Dobogókőtől Dömösig

 Dobogókő! Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, túrák kiinduló- és célpontja, ahol éttermek, bódék, miegyebek várják a családokat. Ennek megfelelően rettenetesen forgalmas... igyekszem hát megelőzni a tömeget, busszal megyek, mégpedig a lehető legkorábbival. Ilyenkor még enyém a hegytető... még az előző napi bográcsozás kormos füstillata kószál a fák alatt, fényesedik az égbolt, mint az ébredező ember tekintete, fürgén ugrál egy csillogó fekete szemű széncinege, éleset csivitel, elröppen.

Fehér gólya szedeget Dömös határában. Talán a természetvédelmi mentőközpont páciense...
 Nekivágok a piros sáv jelzésen le, Dömös felé... rövid séta ez, bő tíz kilométer, mégis bővelkedik nézegetni valókban. Az elektromos vezeték pásztájában ott virít az enyves zsálya, a paróka imola és a berki aggófű... néhány búcsúzó virágot kibont még az orbáncfű is.

A színek még a nyarat idézik...

Erdőben lépkedek, csendes az őszeleji világ... a fák lombja még zöld, de már az ősz finom, meleg akvarell-tónusaival átszínezve. Színesednek a bogyók, termések is... és a szárazság ellenére rozsdabarna gombákra is bukkanok. Leszedni nem érdemes... a világító tölcsérgomba veszélyes jószág! Apropó, jószágok... a madarak mintha hangfogóval röpülnének, néha hallatszik egy-egy riasztó cserregés a lombok közül. A madárdalos udvarlás ideje már rég lejárt, a madarak inkább eleséget keresnek, a kondíciójukat javítják a közeledő tél előtt.
Fali gyík - Lacerta muralis
Néha kivillan a kékes távlat a fák között, lábam alatt száraz levelek roppannak. Gyíkok surrannak zizzenve az avar rejtekébe, egy dongó zümmög bódultan az arcom előtt.
Bibircses kecskerágó - Euonymus verrucosus
A Szakó-nyereg lombrejteke még őrzi az éjszaka hűvösségét és árnyait. Csendben lépkedek lefelé. Fák állnak csendben őrséget, mozdulatlanul lebegnek a páfrányok levelei a sziklákon.
Világító tölcsérgomba - Omphalotus olearius
Fényben ragyog a rét előttem. Lekaszálták már, apró, színes virágok nyílnak itt-ott, dacolva a szárazsággal. Őszi kikerics finom lilája, gyújtoványfű lobbanó sárgája, réti imola lilásrózsaszínje hímezi a sárgás-zöld kaszálót.
Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum
A patakvölgy nyári álmát aludja - igaz, télen se láttam benne vizet soha - ezüstszürke törzsű bükkök állnak délcegen. Milyen gyönyörű ködös képeket készítettem itt tavaly! Az út végig lejt, hallom már a falu felől érkező hangokat... elballagok a prépostság romjai mellett - történelemről suttognak az évszázados falak - aztán már a házak között lépkedek a Duna felé.
Fürtös hölgymál - Hieracium racemosum - legalábbis ez a tippem rá.

Van még időm a buszig, lesétálok a kikötőbe, meglesek egy fali gyíkot - ő is megles engem, mielőtt egy résbe surranna - a víz lomhán, zölden hömpölyög, szemközt a remetebarlangot rejtő hegyoldalt mintha bearanyozták volna a zuzmók. 

Aztán épp a menetrend szerinti időben a megállóba kanyarodik a busz, lézerfény alá kerül a vármegyebérletem, ülésre telepedek... pár órás kirándulás volt ez csak, mégis mennyire szép!

Baracklevelű harangvirág - Campanula persicifolia

Vékony szittyó - Juncus tenuis

Réti peremizs - Inula britannica

Veresgyűrű som - Cornus sanguinea

Citromfű - Melissa officinalis

Közönséges orbáncfű - Hypericum perforatum

Elegyes erdő Dobogókő alatt

Berki aggófű - Senecio nemorensis

Enyves zsálya - Salvia glutinosa

Paróka imola - Centaurea pseudophrygia. Védett növény.

Kontyvirág - Arum sp.

Kis bojtorján - Arctium minus

Nagy bukó tojó - Mergus merganser. Védett faj

Tőkés réce - Anas plathyrhyncos

Sávos szitakötő - Coleopteryx splendens

Lándzsás útifű - Plantago lanceolata

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata), bizony. Rendellenes kifejlődésű virágzat.

Útszéli bogáncs - Carduus acanthoides, színhiányos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.