Összes oldalmegjelenítés

2013. november 14., csütörtök

Sziromszínek. Vadvirág-album 4. Narancsszín virágok

Sok növényhatározó kiskönyv van forgalomban, amelyekben a növények meghatározását "színkulcsokkal" segítik. Sajnos azt vettem észre, hogy a színek megnevezése nem mindig pontos. Vajon ha az én feladatom lenne, hogyan tudnám szín-kategóriákba sorolni a vadvirágok ezerszínű szirmait? Mivel a természet nem a Panton-skála, vagy az iskolai tubusos tempera alapszínei szerint osztotta szét őket, az biztos! Némi gondolkodás után létrehoztam a FITO-PANTONT, ezt a kilenc tagból álló, teljességgel tapasztalati alapú és önkényes színskálát! A Fito-panton színskála kilenc alapvető virágszínből áll: fehér, vajsárga, napsárga, narancsszín, bíbor/piros, rózsaszín, violaszín (lila), ultramarinkék, égszínkék - és a tizedik kategória a tarka szirmú virágoké. Fogadjátok szeretettel!


Fito-panton skála
Nos, miközben a termesztett kerti dísznövények közt se szeri, se száma a narancsszínűeknek (bársonyvirág, körömvirág stb.) addig a vadvirágok világában kevesen választották szirmaik kifestéséhez a palettának ezt a festékét. A termések közt már jóval több narancsos árnyalatú akad! Az ok talán hasonló, mint a piros virágok esetében: a bogyóevő állatok látják a narancsszínt, az feltűnik nekik, míg a megporzóknak nem, de nem is ők a "célcsoport". Ezért a mostani képek közt bőven akad "kakukktojás", hogy ne maradjunk a természetben járva narancssárga szín nélkül. A farkas kutyatej sziromnak látszó, narancssárgára színeződő képletei valójában nem szirmok. A hatsoros varjúháj talán zord életfeltételei miatt védekezik a zöld klorofillt elfedő pigmentanyagokkal. A zsidócseresznye (földicseresznye) narancsszín "ballonja" egy nagy, húsos magot rejt, és a kecskerágó furcsa dísze is termés.

Gyújtoványfű - Linaria vulgaris

Farkas kutyatej - Euphorbia cyparissias

Bujdosó mák - Papaver dubium

Szarvaskerep - Lotus corniculatus

Mezei tikszem - Anagallis arvensis

Hatsoros varjúháj - Sedum sexangulare

Kecskerágó - Euonymus sp.

Zsidócseresznye - Physalis alkekengi

3 megjegyzés:

  1. Tényleg nem sok, és ráadásul -ahogy írtad is- sok nem is virág :( Ezt még eddig nem figyeltem meg. Kösz, hogy felhívtad a figyelmem rá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nemesített, kerti virágok közt bőven akad narancssárga (körömvirág, büdöske stb.) de narancssárga vadvirág tényleg feltűnően kevés van :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.