Összes oldalmegjelenítés

2013. november 28., csütörtök

Sziromszínek. Vadvirág-album 9. Égszínkék virágok

Sok növényhatározó kiskönyv van forgalomban, amelyekben a növények meghatározását "színkulcsokkal" segítik. Sajnos azt vettem észre, hogy a színek megnevezése nem mindig pontos. Vajon ha az én feladatom lenne, hogyan tudnám szín-kategóriákba sorolni a vadvirágok ezerszínű szirmait? Mivel a természet nem a Panton skála, vagy az iskolai tubusos tempera alapszínei szerint osztotta szét őket, az biztos! Némi gondolkodás után létrehoztam a FITO-PANTONT, ezt a kilenc tagból álló, teljességgel tapasztalati alapú és önkényes színskálát! A Fito-panton színskála kilenc alapvető virágszínből áll: fehér, vajsárga/zöldes, napsárga, narancsszín, bíbor/piros, rózsaszín, violaszín (lila), ultramarinkék, égszínkék - és a tizedik kategória a tarka szirmú virágoké. Fogadjátok szeretettel!


Fito-panton színskála
Az égszínkék virágok - nyomdai értelemben - cyan, azaz tiszta kék "festékkel  készültek". A legtöbb sötétkék virág színében van néhány százaléknyi magenta - ez bársonyosságot, mélységet ad a kéknek, de mint kék árnyalat, annyira más mint az égszínkék, hogy külön kategóriába soroltam őket: az ultramarin kékek közé. Persze a növényvilágban a kékek és a lilás árnyalatok közt gyakran találunk átmeneteket, akár egy fajon belül is: a talaj savanyúságától függ.

Az égszínkék virágok olyanok, mintha földre hullott égdarabkák lennének. Égszínkék a katáng, a len, a kék iringó, az ösztörűs veronika - nincs is olyan sok belőlük, a legtöbb égszínkék virágban is megbújik egy kevés lilás árnyalat.

Homoki báránypirosító - Alkanna tinctoria

Búzavirág - Centaurea cyanus

Tavaszi csillagvirág - Scilla bifolia

Közönséges gubóvirág - Globularia punctata

Erdei gyöngyköles - Lithospermum purpurea-coeruleum

Kék iringó - Eryngium planum

Mezei katáng - Cichorium intybus

Terjőke kígyószisz - Echium vulgare

Hegyi len - Linum austriacum

Szent László-tárnics - Gentiana cruciata

Ösztörűs veronika - Veronica chamaedrys

2 megjegyzés:

  1. Kitűnő összeállítás, csodaszép fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A növények szépségét megpillantani egyszeres öröm, lefényképezni kétszeres, megosztani háromszoros... hát ha még másnak is örömet okoz a dolog! :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.