Összes oldalmegjelenítés

2014. április 22., kedd

Agárkosborok a Szentendrei-szigeten

Kezdődik a kosborszezon - tavaly ezen a Szentendrei-szigeti kis réten százas nagyságrendben láttam agárkosborokat. Idén ennél is sokkal több van a lovak karámja, a falu széle és a kis kubikgödrök közötti zsebkendőnyi, árvalányhajas területen.
Gyerekkoromban ez volt "A Rét". Akkoriban határtalan, szúrós pampának tűnt, izzó por szálló szaga, túlexponált ragyogás, forró, árnyéktalan napfény, zizzenő gyíkok, akáctüske, szúrós tarló jellemezte a végtelen, szabadság-illatú, régi nyarakon.


Agárkosbor, vagy újabb nevén agár sisakos kosbor (régi latin nevén Orchis, ma Anacamptis morio)

Ez a bejegyzés az agárkosborról szól, ez a kis orchidea a szigeten mindenfelé megtalálható, akár a víkendházak között, a dunai védőgát oldalában, a szántóföldek szélén is. Viszonylag gyakori, és természetesen - mint minden orchideánk - védett.
Régen agármonynak nevezték, de a szemérmetes 18. században ez igencsak illetlennek tűnt: „gyermeki, tsúf, alatsonyságot mutató betstelen Nevek” - írja az efféle növénynevekről Földi János 1793-ban. A "mony" egyébként ugyanazt jelenti, mint az "orchis", amiről az orchideák a nevüket kapták... Az ókorban afrodiziákumnak vélték kettős gumóját (teljesen alaptalanul), de még nálunk is "embererő-fű" volt az egyik neve. Ha afrodiziákumot nem is tartalmaz, azért képes szerelmet, sőt egyfajta függőséget kelteni, legalábbis a növénykedvelők, természetfotósok körében... hiszen ritka szép, változatos növényfaj!

Az "agarak" a házak közé is beszaladtak

Agár sisakos kosbor (Anacamptis morio). Jellegzetes a pettyes mézajak.

Egy óriás példány

Részleges albinizmus - a "sisakok" felemásak. A termesztők különféle növények esetében - "variegata" néven - törekednek ilyen dísznövények létrehozására.

Agár sisakos kosbor (Anacamptis morio) - egy halványabb színű példány

Idén az agárkosbor, mondhatni, tömeges

Albínó agárkosbor vagy újabb nevén agár sisakos kosbor


Egy élénk rózsaszín változat - vegetatív tőcsoport

Az enyhén pigmenthiányos (rózsaszínű) egyed kitűnik a "szabályos" sötétlilák közül

A kaszált gátoldalban kimagaslanak a kosborok

A mézajak sötét alapszínű

Elmaradt a reszupináció, a virágok fejtetőn állnak: az orchideavirágok szára megcsavarodik, amitől "irányba áll" a virág (ez a reszupináció): lent a leszállópályaként funkcionáló mézajak, fent a sisakként összeboruló szirmok. Ez ennél a növénynél nem jött össze...

Agárkosbor portré

A mézajak halvány, pigmenthiányos

Hopp, még egy albínó agár sisakos kosbor! Színanyag hiányában hófehér, illetve zöldes árnyalatok jellemzik.

Három színárnyalat egy képen. Nincs két egyforma példány.

Finom, élénk rózsaszín árnyalatok az agár sisakos kosbornál (Anacamptis morio)

Addig fotóztam és nézegettem őket, amíg felnézve egyszer csak... vihar jön!


5 megjegyzés:

  1. Nem is képzeltem, hogy ennyi szépség található a Szentendrei szigeten! Eddig valahogy kiesett a fotózási helyszíneimből, inkább csak a part-sávot ismertem, miközben a Szigetet többször is megkerültem, főleg kajakkal...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kajakozás során remek vizes élőhelyeket lehet találni a lagúnákban, a sziget belseje pedig - részben - nem véletlenül nemzeti park! Igazi homokdűnék, sok homokpusztai fajjal. Persze megtévesztő, közelről kell nézni, mert elsőre semmi érdekes nem látszik, csak a nagy kiégett szürkésbarna gaztömeg, de hát Neked mondjam az ilyet? :-)

      Törlés
  2. Szia! Nyáron Pilismarótig meg a Remete-barlangokig jutottam, meg tavasszal Dobobó-kőre. Nagyon érik egy -amolyan képelős- szigetelés. Jókat írsz, nyomjad a gombot bátran:)
    Nem találtam ímélt, ezért itt kérdem: Gamandor blogját ismered? Ha igen, akkor hogy lehet olvasni? Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Topoly,
      köszönöm! Gamandor blogja nem nyilvános, a szerző meghívójával lehet az olvasótáborhoz csatlakozni. Sajnos nem tudom, ki rejtőzik a Gamandor név mögött.
      Szép napot és jó túrázást kívánok:
      Alexandra

      Törlés
  3. Kedves Alexandra! Sajnálom, hogy Gamandor bezárkózott.
    A túrák összejönnek, inkább a posztolásra jut kevés idő. Köszi, Tibor

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.