Összes oldalmegjelenítés

2017. május 22., hétfő

Egy növényi szerelemgyerek: sömörös kosbor-tarka kosbor hibrid

Pár éve még azt se tudtam, hogy egyáltalán élnek Magyarországon orchideafélék. Az orchideákat a virágüzletben kapható, tenyérnyi, viaszos-merev virágú, furán műanyagszerű növényekkel azonosítottam. Pedig nálunk is élnek - sőt, az esőerdőktől a tajgákig számtalan fajuk létezik. Igazából senki se tudja, hányféle van. Még Magyarországon is fedeznek fel új fajokat, alfajokat, változatokat... sőt, némelyek kereszteződnek is egymással. Persze a közeli rokonokra igaz ez, amik egy időben, egy helyen nyílnak (a megporzó rovarok nem szeretnek nagyobb távolságokat röpülni két virág között). Hibridet képez egymással a fehér és a kardos madársisak, az agárkosbor és a poloskaszagú kosbor, a vitézkosbor és a bíboros kosbor, meg persze a bangók. A hibrideket arról lehet felismerni, hogy egy kicsit az egyik, egy kicsit a másik szülőfajhoz hasonlítanak. Gyakran egy kicsit termetesebbek is, mint a kiinduló növények. A hibridek, ahogy a szülőfajok is, védettek!

Több, mint negyven hazai orchideafajjal találkoztam már bolyongásaim során, erdőn-mezőn. De hibrid kosborral még nem hozott össze a szerencse - most is csupán egyetlenegy példánnyal...
Sömörös kosbor-tarka kosbor hibrid - Orchis x dietrichiana. Védett
A budai hegyek bővelkednek botanikai kincsekben, főleg Nagykovácsi, Telki, Pilisborosjenő környéke. Éppen ezért, a taposási kárt elkerülendő, mindig a turistaúton maradok, és csak azt fényképezem le, ami közvetlenül mellette van. (Néha persze borzasztó nagy a kísértés.) Nagy segítséget nyújt a teleobjektív, ezzel két-három méterre lévő növények is "becserkészhetőek". Szerencsére az orchideafélék kifejezetten szeretnek az utak szélén nőni. Így volt ez most is. A turistaúton ballagva, miközben kutyasétáltatók és kocogók haladtak el mellettem, ahogy kiértem egy napsütötte kis rétre, azonnal szembetűnt a sűrű, zöld májusi fűből kikandikáló rózsáspiros "sapka". Hohó, itt vagy! Sömörös kosbor nem lehet, az egészen sötét, vöröses-bíbor csúcsokkal pompázik, és különben is, nem nő ekkorára... tarka pettyeskosbor sem lehet, mert annak nem élénk, rózsás-pirosas a "sisakja"!
"Szerelemgyerek", bizony... talán egy "egyéjszakás beporzás" gyümölcse... (Jó, tudom, nappali rovarok porozzák be!) Bekandikálok a zsenge fű közé... nem lep meg, hogy itt lapulnak a finom babarózsaszín tarka kosborok. Minden virág olyan, mint egy pöttyös pizsamás bébi. Az egyik kicsit furcsa, mézajkairól hiányoznak az oldalsó mézajakfüggelékek, a "karok". Itt kell lapulniuk száz méteren belül valahol a sömörösöknek is... A kosborok olyan változatosak, hogy nem lehet rájuk unni!

Sétámat folytatva még számos érdekesség tűnik fel. Egy öreg fa szinte zsibong: tudom már, mi ez... keresem a jellegzetes kerek nyílást, és meg is van! Vagy három méter magasan. Nagy fakopáncs fészek, benne zajos fiókákkal. Kicsit várok, hátha jön etetni a mama... nem is kell sokat várni. A jellegzetes, kicsit hisztériás hangok kíséretében megérkezik az öreg madár. A fiókák szirénaszerű hangokat adnak, a sürgető tónus eltéveszthetetlen.
Nagy fakopáncs - Dendrocopos major
Ballagok tovább... a májusi erdő illatai, hangjai szinte átölelnek. Sok a kiránduló, ez a szép hétvége kicsalogatta őket. Hm, a jelzéseket is átfestették... nem minden egyezik a térképemmel, találkozom egy elkeveredett, nyugdíjasokból álló csapattal, útba igazítom őket. Amott, a fák alatti mély árnyékban, mintha hófehér halacskák raja villanna fel: kardos madársisak! Orchideaféle, virágait éppen csak "csücsörire" nyitja... látok fehér madársisakokat is, most kezdenek nyílni. Nini! Bimbós kétlevelű sarkvirág! Orchidea ez is... Kicsit távolabb a fák alatt madárfészek kosborok állnak délcegen. Közöttük ott meredezik még a tavalyi virág kórója is. Levelet ezen hiába keresnék... klorofillja sincs, korhadékon él, a legkevésbé sem látszik orchideának. Pedig az.
Kardos madársisak - Cephalanthera longifolia. Védett
A fák alatt sok egyéb növény is virágzik most. Érezni a nagyvirágú méhfű fura, parfümös illatát - egész finom teát lehet főzni a zsenge leveleiből... amott nyílnak még a kék ínfüvek, a szamócák fehér szirmai pettyezik az ösvény szélét. Látom, hogy imitt-amott már pirosodnak a gyümölcsök is...
Napsütötte rét... a napfény szinte simogatja. Sárgállik a nyúlszapukától - ennyit még sose láttam! A sárga tengerben tarka imolák, lila zsályák ringatóznak, amott az erdő szegélyén fehér, kecses erdei szellőrózsák. Kakukkfű illatát hozza a párás, eső utáni szél. Álmodozva ballagok, mindenfélére gondolok, vagyis inkább nem is gondolok semmire, csak szívom magamba a tavaszi erdő hangulatát, színeit, fényeit... Kerülgetem a pocsolyákat - amott rigó ugrál, csőre már teli a fiókáknak szánt, tekergő eleséggel - valahonnan a távolból autóforgalom zaját hozza a szél, felettem, nagyon magasan, repülőgép zúg el halkan. Kakukkszó pereg a lombok között lágyan. A fák alatt kecses nőszőfüvek készülődnek nyári virágzásra.
Vadrózsa és akácvirág illatától terhes fennsík-félére érek, előttem a háztetők, mögöttem a titkait kitáró májusi erdő. Élet, élet... dong és énekel minden.
Tavasz van.
Nagyvirágú méhfű - Melittis melissophyllum subsp. carpathica

Tarka (pettyes) kosbor - Orchis tridentata. Rendellenes kifejlődésű példány: hiányoznak az oldalsó mézajakfüggelékek. Védett

Sömörös kosbor-tarka pettyeskosbor hibrid - Orchis x dietrichiana.A fürt alkata és a csíkos "sisak" a tarka pettyeskosboré, a sisak élénk színe a sömörös kosboré.

Sömörös kosbor-tarka pettyeskosbor hibrid - Orchis x dietrichiana.Jól látszik a "sisak" csíkozott "bélése"

Tarka (pettyes) kosbor - Orchis tridentata

Tarka imola - Centaurea triumfettii. Védett

Erdei szellőrózsa - Anemone sylvestris. Védett

Tarka imola - Centaurea triumfettii

Lepkecsárda, boglárkalepke módra

Sárgállik a rét a nyúlszapukától (más néven réti nyúlhere, Anthyllis vulneraria)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.