Összes oldalmegjelenítés

2017. május 13., szombat

Királyrét környéke - odúk, madarak, virágok

Királyrét környéke mindig is kedves helyem volt - számos túra kiinduló- vagy beérkező-pontja, egyben ráadásul önmagában is érdekes környék. Van itt tiszta vizű patak, teknősöket dajkáló tó, kisebb fenyves, denevéreket rejtő hajdani bányatárna, ibolyafajokban bővelkedő rét, temérdek madár és ritka vadvirágfajok. Ezúttal a Magyar Madártani Egyesület börzsönyi helyi csoportja és a BTHE szervezett egy családias hangulatú természetismereti sétát. Cél: a kb. 25 kihelyezett, számozott költőodú átvizsgálása. Beköltözött-e valamilyen madár, ha igen, milyen faj? Mit esznek, milyen a hangjuk? Hány fiókájuk van, mekkorák? Minden rendben van-e velük? Izgalmas kérdések... és persze természetvédelmi szempontból fontosak is.
Kékcinege fiókák
 Vácott még zuhog. Az ablaktörlő lapátja alig bír a nagy cseppekben zuhogó esővel. De persze nem hátrálunk meg. Arra távolabb, a Dunakanyar felett világosabb az ég... aztán ritkul az eső, és kék foltok nyílnak a felhők között. A Duna felett vaskos pára-pamacsok lebegnek. Meleg van, május dereka. Kismaroson felkanyarodunk a helyenként igencsak kátyús szokolyai aszfaltra, valóságos zöld alagút borul az autó fölé. Királyrétre hamar felérünk. Nedves föld-illatok szállnak, a madárdal szinte tapintható szövete lebeg a zöld lombok között. Láthatatlan tulajdonosait sorra megnevezi madarász túravezetőnk. De nem csak a madárfajt, hanem még azt is, hogy "ez azt mondja, nem fog esni, eső előtt máshogy énekel". Páracseppek csillognak minden zöld levél csúcsán, minden fűszálon. Néha kisüt a Nap - ilyenkor egy láthatatlan kéz fénypettyeket szór szét az erdő talaján, és megcsillogtatja az ínfüvek zafírkékjét.
A gyerekeket elbűvöli, hogy mi lehet az odúkban? Van, aki egyenesen madárhatározó könyvvel érkezett, egy kislány lelkesen szedegeti "a kukacokat a madaraknak". A hernyók végül szabadon távoznak. Meglep, hogy szinte az összes odúnak van lakója. Leginkább szén- és kékcinegék, de akad örvös légykapó is - valószínűtlenül parányi fiókákkal, csőrük bélése narancsrózsaszín, ahogy tátogatnak. Hol tojásokat látunk, hol meg már "anyányi", tollas fiókákat.  Alig férnek el. Minderről adatfelvétel készül. Persze nem csak a költőodúkban sarjad a fiatal élet, valahol a magasban fakopáncs család zajong, akad itt a fákon mindenféle fészek...
Én a lábam elé is figyelek, mi minden nő itt a fák alatt? Van sárga boglárka, liláskék ínfű, fehér olocsán csillaghúr és illatos gyöngyvirág, és - nini! - avar-barna, korhadéklakó orchideaféleség, madárfészek kosbor is. Biztos, hogy ennyi eső után, ilyen melegben kibújnak a gombák is, egyenlőre egy-két picike rejtőzik a tavalyi avar között.
Sétánk a Bajdázói-tónál ér véget. Emléklapot is kapunk, én meg elmegyek megnézni, vannak-e békák a tóban. Hát, vannak! A part mentén, korhatag ágakon seregnyi kisebb-nagyobb "kecskebéka" sütkérezik a fülledt melegben. Érződik ám, hogy megint lesz eső! Felettünk szép, gombaforma, fehér felhőtornyok híznak. Amott a tóban, messzebb, vastag törzseken termetes mocsári teknőcök napoznak kinyújtott nyakkal. Domború páncéljukon tompán csillan meg a napfény. A réten szinte mellbe vágó a napfény és a meleg. Hamarosan itt a nyár...
A költőodúkat óvatosan, megfelelő szakértelemmel kell kezelni
 
Gyöngyvirág - Convallaria majalis

Igazi májusi zöld áradat


Olocsán csillaghúr - Stellaria holostea

Madárfészek kosbor - Neottia nidus-avis

Boglárka - Ranunculus sp.

Fény és árnyék simogatja a májusi erdőt

Már majdnem röpképes, "szökevény" fióka

Kontyvirág - Arum sp.

Hegyi sárgaárvacsalán - Galeobdolon montanum

Indás ínfű - Ajuga reptans

Széncinegék - a legnépesebb fészekalj 13 fiókából állt

Kecskebéka felmászott a fűzfára... sütkérezni.

Látlak ám!

A Bajdázói-tó egyik ábrándozó lakója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.