Összes oldalmegjelenítés

2018. május 6., vasárnap

Botanikai túra a mátrai Ilonavölgyben

A botanikai túra kiírását a Kékes Turista Egyesület honlapján találtam. Velük egyszer kirándultam már, még a télen a Mátrában, és az nagyon jó emlékeket hagyott bennem, bizonyítva, hogy a havas eső és a köd, az átázott kabát és a latyak semmi kedélyállapot-romlást nem kell okozzon, ha jó a társaság. Most ráadásul május van, igazi napfényes-vadvirágos május. A profi botanikus kutató, Molnár Csaba által vezetett "terepbejárás" ígérete pedig különösen vonzóan hatott. Hátha még új fajokat is fotózhatok a "digitális herbáriumom" számára!
Télizöld meténg - Vinca minor
A hat óra tizenötkor induló gyöngyösi buszt könnyedén elérem, aztán szundikálok is rajta. Az átszállás is egyszerű, ráadásul ismerőst is találok a gyülekező turistacsapat tagjai között. Még vagy egy órás buszozással jár eljutni Parádfürdőre a kacskaringós mátrai utakon. A botanikai túra láthatóan elsősorban a hölgyeket vonzotta, nagy a vigasság a busz hátsó részében. Jó dolog is ez!
Boglárkától sárgállik az út széle Parádfürdő határában
 Parádfürdőn leszállunk, túravezetőnk is bemutatkozik - a legtöbben már ismerik korábbi "vadvirágos" kirándulásokról. A település határából nehéz kikecmeregni, mert sok az érdekes növény az út szélén: fehér, sárga és rózsaszín árvacsalánfélék, valódi csalánnal keveredve. Van medvetalp, lila ökörfarkkóró és nagyon, de nagyon sok boglárka sárgállik mindenfelé. A Károlyi-kastélyra ráférne egy felújítás, hajdani parkja is kezd "természetes állapotúvá" válni, valósággal rózsaszín a temérdek enyves szegfűtől. A híres Rákóczi-tölgynek sajnos már csak az elszáradt, kidőlt, de még így is döbbenetes méretű törzsét csodálhatjuk meg.
Fehér árvacsalán - Lamium album
 Az aszfaltút a székelykapu után végig az Ilona-patakot követi, néhol kis hidakon át is halad rajta. A víz zölden tükrözi a lombokat. Hol itt, hol ott állunk meg valamilyen növény miatt. Az érdeklődésre igazán nem lehet panasz, és a botanikai ismertetés alaposságára sem. Olykor el is kószálok valamit lefényképezni - egy-egy rovarcsapdaként működő farkasalma-virágot, furcsa nevű virágrugó kakukktormát. Meg is rágcsálunk mindent, amit meg lehet: a fogas-ír "fogait", a vadspenótot, megszagoljuk a gyömbérgyökér gyökerét - tényleg illatos, megdörzsöljük a méhfű szinte parfümillatú leveleit. Számtalanféleképpen vették hasznát ezeknek a növényeknek a régiek!
Magrugó kakukktorma - Cardamine impatiens
 Kikukkantunk a Sándor-rétre, temérdek a virág itt is. Nyílik a csipkeszerű, finom rózsaszín réti kakukkszegfű, a margitvirág, a zöldessárga kutyatejfélék. Nagyon meleg van, legszívesebben behúzódnék a virágzó galagonyák árnyékába - mint kiderül, ezek a galagonyák is izgalmas változatai a megszokott egybibésnek. Aki ért hozzá, mindenütt érdekességeket talál!
Lábam alatt megmozdul valami. Viszonylag lomhán kígyózik a sűrű fűben, kivárta még a sárkutyatej lefotózását is, ebből rögtön tudom, hogy a megtévesztő nevű fürge gyíkot hozta elém a természetbarát szerencséje. Könnyedén megfogom a kövérkés, gyöngyhátú állatkát, hogy megmutathassam a többieknek - nem is igen próbál szökni - aztán gyengéden visszahelyezem a fűbe.
Az Ilona-patak
 A hajdani gépjavító üzem romjait elhagyva kardos madársisakra leszek figyelmes az árok alján. Örömmel körbefényképezi a társaság, ez utunk első orchideaféléje. (Lesz még!) A gesztenyefasor árnyékát odahagyva kilépünk a meseszép kaszálórétre, ahol újabb érdekes növények várnak ránk: hegyi ibolya, agárkosbor, illatos zsályafélék. Már kicsit zúg a fejem a sok növénynévtől! A távolban kéken büszkélkednek a hegyek, akácillatot hoz az enyhe szellő, a vadgesztenyék árnyéka hajdani grófi hintókról mesél.
Nózika! Pongyola pitypang - Taraxacum officinale
 A Csevice-kútnál megállunk megtölteni a kulacsokat a furcsán zavaros, de nevezetes kútvízzel. Kicsit odébb timsós víz is felfakadt valaha, ennek inkább rozsdás íze van. Sok autó parkol itt, jönnek az emberek a vízért, no meg piknikezni: most is rotyog valami a bográcsban...
Örülök, hogy végre bükkösben, ösvényen haladhatok. A szürke törzsű bükkök gyökerei markolják a földet, olyanok, mint a nagyon öreg emberek kezén az erek. A fák alatt egy foltban kék virágú télizöld virít, amott egy számomra eddig ismeretlen faj: lecsüngő sás! A hetven sásfaj közül ez viszonylag könnyen felismerhető. Találunk fehér madársisakot és madárfészek kosbort is, ezek orchideafélék, de bújnak már a nőszőfüvek is. Ez minimum öt orchideafaj!
A rejtőzködő. Közönséges farkasalma - Aristolochia clematitis
 Az Ilona-vízesés körül már messziről megváltozik az erdő színe, hangulata. A vízpára kékes távlatokat fest a bükkfatörzsek köré. Mesés látvány! Ha belegondolok, hogy legalább huszonöt éve van annak, hogy utoljára itt jártam, ha ugyan nem harminc... de mégis, a vízesés olyan, mint ahogy emlékeztem rá. Körülbelül tíz méter magasról hullik le a vékony vízsugár. Kidőlt fatörzsek és nagy sziklák teszik vadregényessé a látványt, a sziklazugokban páfrányok kapaszkodnak. Itt pihenünk a kövekre és fatörzsekre ülve.
Közönséges farkasalma - Aristolochia clematitis
 Egy erdei békát is megpillantok a barna bükkavarban, tökéletesen terepszínű, nem vettem volna észre, ha nem mozdul meg. Szerencsére hagyja magát lefotózni, csak az ötödik kattintásnál elégeli meg a dolgot, és ugrik el egy jó másfél méteres, sportos ugrással, oldalirányba.
A visszaút is kellemes. Már nem állunk meg sűrűn - buszmenetrend is van a világon - de az ebnyelvűfűnél mégis "muszáj". Már minden ismerősként "köszönt" az út szélén, olyan, mint egy gyorsítva, visszafelé forgatott film.

A megállóban már a következő botanikai túrát tervezgetjük...
Közönséges ebnyelvűfű - Cynoglossum officinale

Közönséges ebnyelvűfű - Cynoglossum officinale

Még leselkedett is "valaki"...

Mária-kegyhely Ilonavölgyben

Hegyi sárgaárvacsalán - Galeobdolon montanum

Ilyen az igazi boglárka-sárga! Réti boglárka - Ranunculus acris

Kardos madársisak - Cephalanthera longifolia

Mátrai táj

Réti kakukkszegfű - Lychnis flos-cuculi

Réti margitvirág - Leucanthemum vulgare

A gesztenyefa-sort még a grófi időkben ültették

A könnyű terep vonzza a kirándulókat - ahogy a csevice-kút vize is

Virágzó vadgesztenye - Aesculus hippocastanum

Mezei zsálya - Salvia pratensis

Bükkfa-gyökerek. Fagus sylvatica

Bükk - Fagus sylvatica

Lecsüngő sás - Carex pendula

Fehér madársisak - Cephalanthera damasonium

Madárfészek kosbor - Neottia nidus-avis

Erdei béka - Rana dalmatina

Erdei béka - Rana dalmatina

Hangulatos a bükkerdő a vízeséshez közeledve

A vízpára kékes ködöket varázsol az Ilona-vízesés környékére

Ilona-vízesés

Ilona vízesés, hosszú expozíciós idővel

Erdei álom. A kép úgy keletkezett, hogy elfelejtettem visszaállítani a hosszú expozíciós időt. Mégis meghagytam, mert nagyon jól kifejezi a hangulatot.

Fények és árnyékok az Ilona-patakon

Hamarosan kilépünk a Sándor-rétre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.