Összes oldalmegjelenítés

2018. szeptember 8., szombat

Szeptemberi séta a Széchenyi-hegyen

Mára hosszabb túrát is tervezhettem volna, de holnap félmaratoni futóverseny lesz, és jártam már pórul azzal, hogy alábecsültem a túrák izomfárasztó erejét. Úgyhogy egy kis átmozgatónak megfelelt ez az öt kilométeres fotós séta a Széchenyi-hegy tájékán. Színek és formák, a búcsúzó nyár és az érkező ősz ölelkezése... bőven akadt fotózni való téma!
Húsos som - Cornus mas
A Gyermekvasút állomásán szállok le a 21-es buszról, elpakolom a könyvemet a hátizsákba. Merre is induljak? Átvágok a síneken - elég sok ember várakozik a kisvasútra, úgyhogy kíváncsiságból megnézem a menetrendet: igen, három perc múlva lesz itt. Megkísért a gondolat, hogy kisvasutazzak egyet, de végül inkább úgy döntök, megspórolom a 800 forintot és inkább hazafelé veszek magamnak valami finomat belőle a CBA-ban...
Ez is lehet "X faktor..."
 Az állomás mögött szép, újonnan festett turistajelzések hívogatnak. Nicsak, zöld körtúra jelzés, itt még nem jártam... pedig nemigen van olyan ösvény errefelé, amit ne ismernék. De ez új jelzés, még nincs is rajta a térképemen. Lássuk, hová is vezet!
Lejt az út az erdőben, látszik, hogy az esőzések mennyi hordalékot vittek magukkal. A völgy alján időszakosan patak is fut, most csak annak a víznek az erejéről mesél, ami pár napja rohanhatott benne, alámosva a partfalakat...
Közönséges gyertyán - Carpinus betulus
 Forgatom a fejem, fényképezni és megcsodálni való látványok után kutatva. Fiatal gombák sarjadnak itt-ott, lepketapló bomlik ki a kiszáradt tönkökön, lám itt is van már az erősen terjedő japán keserűfűből. Lefényképezem az adventív növényt - van ám itt csalán, üröm, csucsor, libatop, nebáncsvirág, koldustetű... minden "jó", ami a bolygatott talajokon könnyen megtelepszik.
Fekete gyöngyök... salamonpecsét termései (Polygonatum sp.)
 Néha kirándulók is jönnek szembe, főleg kutyasétáltatók és egy-egy kocogó. Ami persze eszembe juttatja a holnapi futást, pedig épp igyekeztem elfelejteni...
Az erdő szép zöld, épphogy van már egy finom sárgás árnyalat a zöldekben, mintha egy lazúros ecsettel áthúzták volna. Élvezem a sétát a völgy aljában. Nézegetem a köveket is, az ilyen esők érdekes darabokat mosnak elő. Találok is egy gyönyörűen, koncentrikus gyűrűkben színezett tűzköves dolomit darabot.
Csomós harangvirág - Campanula glomerata
 Útelágazáshoz érek. Nini, megismerem! Itt gyakran járok, az Ördögorom kőfejtőtől a Széchenyi-hegy felé tartva... még új irányító táblák is lettek itt. Innentől ismerős a táj. Kígyózva halad felfelé az ösvény. Megállok az Úti Madonna kápolnánál - az egyik kedvenc helyem, ha vissza szeretnék húzódni egy kis elmélkedésre - mint mindig, most is van egy kis ökumenikus jellege, sok-sok Madonna reprodukció többé-kevésbé kifakulva, mécsesek, a Ramana Maharishi képet valaki elvitte, viszont vagy egy krisnás "Légy boldog!" napocskás matrica az egyik imaszöveg alá ragasztva.
Őszi gubanc
 Kibukkanok a hegy gerincén, milliónyi sárga aranyfürt őszirózsát ringat a szeptemberi szél. Rengeteg a virág, van sárga fogfű, ördögszem, utolsó virágait "hónaljból" előbújtató csomós harangvirág, fehér hamuka. Találok szép rózsaszín nagyvirágú ledneket - erről lehetetlen rossz képet készíteni - és néha lehajolok a füvek alkotta kompozíciókat megcsodálni. A sárguló füvek rejtekén ott díszlenek a finom lilás imolafajok, és találok egy szál nyárról itt felejtődött, kék hegyi lenvirágot is.
Egybibés galagonya - Crataegus monogyna
 A bogyók, termések már színesednek. Izzani kezd a galagonya ruhája, narancsból pirosra váltanak a csipkebogyók - több vadrózsa faj is él itt - fekete gyöngyként csillog a veresgyűrű som termése, de van fehér hóbogyó is - valamelyik kertből szökhetett ki ide.
Igazi kikapcsolódás minden lépés, pillanatról pillanatra észreveszek valami szépet.

Szeptember van.
Veresgyűrű som - Cornus sanguinea

Aranyfürt őszirózsa - Aster linosyris

Sárga fogfű - Odontites lutea

Budai imola - Centaurea sadleriana

Útszéli imola - Centaurea stoebe

Széleslevelű (nagyvirágú) lednek - Lathyrus latifolius

Kökény - Prunus spinosa

Árnyjáték. Közönséges orgona - Syringa vulgaris

Vadrózsa - Rosa sp.

Közönséges gyújtoványfű - Linaria vulgaris

Vadrózsa termés - Rosa sp.

Hóbogyó - Symphoricarpos albus

Vadrózsa termése - Rosa sp.

Az őszi füvekben is van valami költőiség...

Díszcsomagolásban. Fehér mécsvirág termése - Silene alba

Hegyi len - Linum austriacum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.