Összes oldalmegjelenítés

2019. szeptember 11., szerda

Szeptemberi séta a Soroksári Botanikus Kertben

A soroksári botanikus kertről a Neten olvastam először. Nem közismert, pedig látogatható. Nem olyan dekoratív, mint mondjuk a vácrátóti, ez nem kastélypark, itt nincs művárrom, makett-vízimalom, kisvasút, büfé, üvegház, szabadtéri koncert stb. A terület a Kertészeti Egyetem részeként működik, oktatási-kutatási céllal. Emellett magbankként is tevékenykedik, de ami engem leginkább érdekelt: a hatvan hektár nagyobbik része egy épen megmaradt élőhely-mozaikdarabka, a hajdani láprétek és homokpuszták világát felvillantó védett rezervátum. Itt már négyezer évvel ezelőtt is élt ember, talán nem véletlenül hívják a "legmagasabb" dombot Csonthalomnak... A hajdani Duna-meder hordalékából épült homokdűnék, dombocskák közeiben nedvesebb a talaj, itt lápréti és zsombékos környezetet kedvelő növények is megélnek. Ezek különösen érdekesek, hiszen ilyen élőhely Budapest környékén - ma már - kevés van.
A télálló kaktuszok (talán Opuntiák?) évről évre nagyobb területet foglalnak el a homokos, száraz talajon
Szeptember eleje talán a legkevésbé látványos időszak a botanikus kert éves életében. A nyári növények már elvirágzottak, az ősziek még alig nyílnak, és a lombok sem színesednek még. A kaszálást követően ismét virágpompába borul a rét... de most még sárguló kórók, színesedő bogyók, magas füvek között sétálhattam a tanösvényen. A tóban alig volt víz. Mégis, ilyenkor is sok érdekes látnivalót kínál a terület. Amit pedig különösen szeretek itt: igazi háborítatlan békét élvezhettem fotós barangolásom során!
Különösen örültem a számtalan apró, idei kelésű gyíkocskának. Hol itt, hol ott zörrent meg a száradó fű lépteim nyomán, ahogy a kicsi hüllők eliszkoltak. Látszik, hogy a maga titkos életét éli a botanikus kert!

Zöls gyík - Lacerta viridis

Nagy varjúbab - Hylotelephium telephium. Régebben bablevelű varjúhájnak nevezték

Ördögharaptafű - Succisa pratensis

Jakabnapi aggófű - Senecio jacobaea

Sziki őszirózsa - Aster tripolium

Réti bolhafű - Pulicaria dysenterica. A szív alakú középrészt csak itthon vettem észre, hagy képernyőn :-)

Lándzsás őszirózsa - Aster lanceolatus

Sziki cickafark - Achillea asplenifolia

Színesedik már a hecsedli - Rosa sp.

Közönséges bábakalács - Carlina vulgaris

Szeder - Rubus sp.

Valamelyik adventív őszirózsa-féle. Sajnos adventív fajokkal is bőven lehet találkozni

Kéküstökű csormolya - Melampyrum nemorosum

Hegyi hagyma - Allium lusitanicum

Árnyjáték

Madársóska - Oxalis dillenii

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.