Összes oldalmegjelenítés

2019. október 17., csütörtök

Őszi séta a visegrádi Bertényi Miklós botanikus kertben

A visegrádi, Bertényi Miklós erdőmérnökről elnevezett botanikus kertről vagy füvészkertről a legtöbb ember még csak nem is hallott. Ha Visegrád nevét meghalljuk, a Palotajátékok, a fellegvár, a reneszánsz kút szokott eszünkbe jutni, pedig ez a rejtett kis "kert" is megérdemel egy sétát.
Eredetileg nem a nagyközönség számára hozták létre, de nem is hajdani kastélypark. Nincs itt művárrom, szélmalom vagy mesterséges tó. Nincs üvegház, növénykereskedés sem, van viszont számos egyéb látnivaló. Az eredetileg itt tenyésző akácosok, gyertyánok és tölgyfák helyére Eőry Gyula erdőmérnök-diák diplomamunkája alapján telepítettek egzotikusabb fafajokat. A hetvenes évek végén kezdték meg a terület botanikus kertté alakítását, és a vadkár ellen be is kerítették (vaddisznó-túrást ennek ellenére bőven láttunk). Számos madárfaj kedveli, és az aljnövényzetben itt-ott felbukkannak az őshonos ritkaságok is (turbánliliom, kardos madársisak, madárfészek kosbor). Ősszel a lombok színeződése, a pompás bogyók és termések látványa különlegesen széppé teszi az itt tett sétát. Ilyenkor a patakban sincsen sok víz, kényelmesen fel lehet sétálni a szurdokvölgyön, hol az andezit szálkőzeten lépkedve, hol a kialakított lépcsőkön. Néhol a fák között még a Fellegvár kontúrjait is meg lehet pillantani.

Mi egy vasárnapi ebédet követően "ugrottunk ki" ide, az Ördögmalom-vízeséshez, hogy egy kicsit mozogjunk. Bár lent, a pisztrángos tavaknál és a Telgárthy-réten piknikező családok zsivajától volt hangos a világ, itt a fák alatt magunk lehettünk. Beszélgetéssel és nézelődéssel telt az itt töltött idő. A többiről pedig beszéljenek a képek :-)
Japán juhar - Acer palmatum

Szurdokvölgy

Barkócaberkenye - Sorbus torminalis

Japán juhar - Acer palmatum

Enyves zsálya - Salvia glutinosa




Bükk - Fagus sylvatica

Japán juhar - Acer palmatum


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.