Összes oldalmegjelenítés

2016. szeptember 13., kedd

Miniatűr orchideák galériája: nőszőfű "arcképcsarnok"

Nőszőfüvek! Pár éve még azt se tudtam, hogy léteznek. Aprócska orchideák ezek, a hazai erdők (olykor sziklák, láprétek) ritka vadvirágai. Egyébként pont olyanok, mint a "bolti" orchideák, mondjuk Phalaenopsisok, csak éppenséggel sokkal-sokkal kisebbek. Észrevenni őket egyáltalán nem könnyű, valósággal beleolvadnak a háttérbe. Bonyolult kapcsolataikat más növényekkel és gombákkal, összetett megporzási trükkjeiket nem régóta tanulmányozzák a botanikusok, és biztos, hogy sok izgalmas titokra fog fény derülni a következő években.
Már eleve az is különleges, hogy évről évre új fajokat, alfajokat, változatokat, hibrideket stb. fedeznek fel Magyarországon, gyakran a genetikai vizsgálatok módszereit is bevetve. Emiatt most senki se tudná pontosan megmondani, hány nőszőfű-faj is található Magyarországon.

A "nősző" a nőszik (közösül) régi magyar szó származéka. A név onnan ered, hogy a néphit szerint a növény képes a szerelmi vágyat felébreszteni, illetve növelni - ám ez tévhit, ha bárki azt hinné, íme a növényi Viagra - nos, ha van is ilyen, nem ez az. Ráadásul mint minden hazai vadon élő orchideafaj, a nőszőfüvek is védettek, sőt akad köztük néhány fokozottan védett faj is.
Azt viszont sok természetfotós, amatőr növénykedvelő, orchidea-kutató aláírná, amit egy kiváló hazai orchideás honlapon olvasni:

"Vigyázat! A kosborok súlyos függőséget okozhatnak!"

Mármint, természetesen vizuális függőséget...
Ez egy válogatás a 2016-ban készített nőszőfüves fotóimból, természetesen ennél jóval több faj létezik - vár még rám is felfedezni való...
A leggyakoribb hazai faj, a széleslevelű nőszőfü - Epipactis helleborine, előtérben egy klorofillhiányos (mikoheterotróf) bimbós példánnyal.

Vörösbarna nőszőfű - Epipactis atrorubens. A hangya méretéből sejteni lehet, mekkora. Ennek ellenére élénk színe miatt egész jól észrevehető ez a csodálatos kis orchidea.

Kislevelű nőszőfű - Epipactis microphylla. Nem csak a levelei parányiak, de a virága is. Viszont meglepően illatos.

Széleslevelű nőszőfű - Epipactis helleborine. Nagyon változatos megjelenésű faj, a zöldesfehértől a rózsaszínes árnyalatokig.

Széleslevelű nőszőfű - Epipactis helleborine, közelről. Mivel a sötét, árnyas erdőmélyet kedveli, ahol nem kell megküzdenie más növényekkel, egy rendes közelképhez már állványt is érdemes használni.

Széleslevelű nőszőfű - Epipactis helleborine

Elbai nőszőfű - Epipactis albensis.

Ibolyás nőszőfű - Epipactis purpurata. Érdekesség a fürt közepén látható, fejjel lefelé álló (reszupinálatlan) virág.

Ibolyás nőszőfű - Epipactis purpurata

Ibolyás nőszőfű - Epipactis purpurata. Épp rajtacsíptem egy megporzót. A nőszőfüveket többnyire darazsak porozzák be.

Ibolyás nőszőfű - Epipactis purpurata

Csőrös nőszőfű - Epipactis leptochila subsp. leptochila

Vörösbarna nőszőfű - Epipactis atrorubens. A Bükkben jóval később virágzik, mint az Alföldön, még nyár elején is találkozni vele.

Széleslevelű nőszőfű - Epipactis helleborine egy "óriás" virága

Vöth-nőszőfű - Epipactis voethii

Széleslevelű nőszőfű - Epipactis helleborine. Nem ritka, még a Budai-hegységben is megtalálható a forgalmas ösvények mentén, mégis nehéz észrevenni.

Széleslevelű nőszőfű - Epipactis helleborine egy kecses, élénk színű virága

A legtömöttebb fürt, amivel valaha is találkoztam. Széleslevelű nőszőfű - Epipactis helleborine

Mocsári nőszőfű - Epipactis palustris

Mocsári nőszőfű - Epipactis palustris

Keskenyajkú nőszőfüvek csoportja a Bükk-fennsíkról - Epipactis leptochila supsp. neglecta

Vöth-nőszőfű - Epipactis voethii

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.